latinica  ћирилица
21/09/2015 |  18:45 | Аутор: Вечерње новости

Очистите организам од никотина

Требало би узимати 2.000 милиграма витамина Ц, као и поврће зелене боје. Пушачи који повећају унос воћа и зелениша , за 23 одсто смањују могућност обољевања од рака плућа.
Воће (фото: wikimedia.org) -
Воће (фото: wikimedia.org)

Сви пушачи, али и они који су недавно оставили дуван, требало би што прије да уврсте у јеловник намирнице које помажу да се годинама наталожени никотин брже избаци из организма. Познато је и да зависницима од дувана недостају многи витамини и минерали, јер пушење негативно утиче на способност њихове апсорпције из хране.

Ова лоша навика највише утиче на смањење количине витамина Ц и што је већи број попушених цигарета током дана, има га све мање у организму. Зато је пушачима потребно дневно 2.000 мг витамина Ц, што може да се обезбиједи редовним узимањем воћа и поврћа.

Европски стручњаци су истражили да пушачи који повећају унос воћа и поврћа, за 23 одсто смањују могућност обољевања од рака плућа. Посебно позитиван утицај на здравље дуванских зависника има корјенасто и лиснато поврће, купус, бијели и црни лук и печурке.

Фрижидер треба да се напуни намирницама зелене боје као што су спанаћ, першун, кељ, броколи, блитва. Оне чисте тијело од разних хемијских отрова из околине, смога, никотина, пестицида, тешких метала, и веома су корисне за детоксикацију јетре. Осим тога, спанаћ и броколи обилују фолном киселином која се знатно брже троши из организма код пушача.

Поморанџа

"Тазе" непушачи би уз доручак требало да попију свјеже цијеђени сок од поморанџе, јер садржи доста витамина Ц, који организму даје неопходну енергију. Витамин Ц помаже и у производњи карнитина који масноће из хране претвара у енергију. Показало се и да киселкасти укус овог напитка најефикасније елиминише жељу за првом јутарњом цигаретом.

Јабука

Једна јабука на дан препоручује се за здравље срца, али како ово воће садржи посебну врсту влакана која помаже тијелу да се очисти од тешких метала, препоручује се и за чишћење организма.

Лимун

Лимун ослобађа ензиме који помажу у излучивању токсина и снабдијева тијело неопходним витаминима А, Е и Ц. Свако јутро прије оброка попијте чашу млаке воде са соком од једног лимуна и кашичицом меда.

Кукуруз шећерац

Ова намирница садржи бета-криптоксантин, снажан антиоксиданс, који штити плућа од карцинома.

Зелени чај

Код пушача ћелије губе неопходну воду па организам много брже дехидрира. Зелени чај је одличан избор због својих антиоксидативних својстава. Помаже у снижавању нивоа шећера у крви, а препоручује се да се узима по једна шоља зеленог чаја ујутро и у подне. Испијањем већих количина побољшаће се лимфна дренажа и избацивање никотина из тијела.

Ђумбир

Ово је, поред куркуме, један од најздравијих зачина. Помаже у функцији метаболизма, учествује у ослобађању тијела од токсина, нарочито из плућа и јача функцију јетре. Довољно је да се комадић свјежег ђумбира дода у све главне оброке, или да пијете чај од коријена ове биљке, што ће побољшати дисање.

Борове иглице

Чај од борових иглица традиционално се користи за испирање уста и грла, а препоручује се и као напитак који помаже у борби против рака плућа.

Шаргарепа

Никотин уништава кожу и чини је сувом, а свјежа шаргарепа ће је најбрже обновити. Садржи велике количине витамина А, К, Ц и Б који су главни "сакупљачи" остатака никотина. Можете у соковнику да исцједите јабуку, шаргарепу и лимун или да је додате у сваку салату.