latinica  ћирилица
18/09/2015 |  16:17 | Аутор: Б92

Антибактеријски сапуни нису ништа бољи од обичних?

Антибактеријски сапуни на бази оспораваног састојка триклосан, нису ништа дјелотворнији од обичног сапуна за дезинфекцију руку, наводи се у студији објављеној у сриједу у часопису "The Journal of Antimicrobial Chemotherapy".
Сапун (илустрација) -
Сапун (илустрација)

Да би доказала ту тврдњу, екипа коју води др. Мин-Сук Ри са универзитета у Сеулу проучавала је на два начина какав учинак на бактерије има триклосан, антисептик који се највише користи у антибактеријским сапунима.

Научници су тестирали тај састојак на 20 врста бактерија (на примјер Е.Коли, салмонелу, златни стафилокок...), а с друге стране на 16 одраслих особа. Упоредили су дјелотворност обичних и антибактеријских сапуна на уклањање микроба с руку.

Бактерије су изложили триклосану током 20 секунди на 22 степена Целизијусових (амбијентална температура) и при топлијој температури, стварајући тако услове прања руку у уобичајеном животу.

За тестирање су користили 0,3 постотни концентрат триклосана, што је максимална количина допуштена у Еуропској унији, Канади, Аустралији, Кини и Јапану.

Волонтери који су учествовали у истраживању прали су руке антибактеријским и обичним сапуном и установљено је да нема никакве важне разлике у "бактерицидном дејству" обичног или антибактеријског сапуна.

Триклосан је бактерицидно средство које се одавно користи у бројним хигијенским производима- сапунима, зубним пастама, дезодорансима и у козметици.

- Милиони потрошача у Седињеним Државама користе антибактеријске сапуне за прање руку или тијела, трошећи готово милијарду долара годишње - истичу научници и жале што ти корисници очекују да ће их средство заштити од инфекција више него обични сапуни.

Подсјећају такође да је знатан број произвођача због контроверзи о опасности триклосана, повукао то средство из својих производа. Само 13 од 53 антибактеријских сапуна у Кореји у 2014. садржало је триклосан.

У Сједињеним Државама су санитарне власти одлучиле додатно да проуче сигурност тог састојка након студија које су повезале триклосан са случајевима отпорности на антибиотике и случајевима хормоналних поремећаја, па би се његова употреба могла знатно ограничити.