latinica  ћирилица
15/09/2015 |  13:38 | Аутор: Агенције

Кетамин у борби против депресије

Према тврдањама научника, кетамин би могао да се користи у новим третманима против депресије.
Илустрација - Фото: flickr.com
ИлустрацијаФото: flickr.com

Истраживачи са Универзитета у Окланду су изјавили да је праћење дејства овог анестетика на мозак открило нервне путеве који би могли да помогну у развоју лијекова брзог дејства.

Кетамин је синтетичко једињење које се користи као анестетик и аналгетик, а незаконито се користи и као халуциногена дрога.

Доктор Суреш Мутукумарашвамај, виши истраживач на универзитету и члан Центра за истраживање мозга, користио је најновију технологију за снимање мозга како би истражио које механизме кетамин користи како би био активан у људском мозгу.

Истраживачи су тестирали кетамин на здравим добровољцима и скенирали су њихов мозак како би открили на које дијелове овог органа он дјелује. Налази су објављени у часопису "Jurnal of Neuroscience".

Доктор Суреш је рекао да током депресије два дијела мозга раде прековремено и на превише повезан начин.

Открио је, међутим, да кетамин зауставља повезаност та два дијела мозга, што може да буде објашњење за то што кетамин дјелује као антидепресив.

“За разлику од других антидепресива, кетамин дјелује веома брзо“, рекао је доктор Суреш.

Кетамин је развијен 1960. године и користи се прије свега као анестетик, а понекад и за ублажавање хроничног бола.

За његово дејство као антидепресива довољне су мале дозе, али још није лиценциран јер је цијели процес у експерименталној фази.