latinica  ћирилица
14/09/2015 |  11:13 | Аутор: Dnevnik.hr

Пет назива с декларација које треба да избјегавате

На декларацијама прехрамбених производа често можемо да прочитамо непознате скраћенице и необичне називе састојака. Неки од њих могу бити веома опасни.
Маркети (Фото: Thinkstock) -
Маркети (Фото: Thinkstock)

Представљамо неке које би требало да избјегавате на својој трпези:

МСГ

Мононатријум глутамат (МСГ) или Е621 је појачивач укуса који је најзаступљенији у индустријским производима попут инстант супа и месних прерађевина.

Иако током више деценија употребе у прехрамбеној индустрији није доказано да има штетно дејство на здравље, постоје назнаке да конзумација хране која га садржи може изазвати симптоме попут главобоље и мучнине.

Е951

Вјештачки заслађивачи су због недостатка енергетске вриједности и интензивне слаткоће, данас свеприсутни на тржишту у бројним прехрамбеним производима. Њихова примјена се може позитивно одразити код особа које су на редукцијским дијетама и код особа које болују од дијабетеса.

Ипак, неки вештачки заслађивачи, попут аспартама (Е951), су због потенцијално штетног ефекта на здравље предмет бројних истраживања, али за многе не постоје научни докази о штетности па је њихова употреба у прехрамбеној индустрији врло распрострањена.

Трансмасне киселине

Настају дјелимичном хидрогенацијом биљних уља. Декларација на производу на којој се трансмасне киселине налазе на једном од прва три мјеста на листи састојака, углавном садржи и веће количине истих.

Оне повећавају ниво “лошег“ ЛДЛ холестерола што доприноси ризику од срчаних обољења.

Нитрити и нитрати

Нитрити и нитрати су конзерванси који се користе највише у производњи сухомеснатих производа, сирева и усољене рибе.

У организму могу реметити пренос кисеоника у крви и зато се препоручује избјегавање производа који их садрже, а нарочито су на њих осјетљива дјеца.

Е102 и Е123

Употреба вјештачких боја попут тартразина (Е102) и амарантха (Е123) је у појединим земљама забрањена због сумње да изазивају различите здравствене тегобе.

Приликом одабира производа, предност увијек треба дати природним бојама као што су екстракт паприке (Е160ц) и куркуме (Е100).