latinica  ћирилица
11/09/2015 |  13:32 | Аутор: СРНА

Дуроњић: Број обољелих од туберкулозе у Српској у сталном паду

Национални координатор за борбу против туберкулозе у Републици Српској Младен Дуроњић рекао је да је број обољелих од туберкулозе у Српској посљедњих десет година у континуираном паду, те је прошле године забиљежено 378 обољелих, а у првих шест мјесеци ове године 183.

Дуроњић је истакао да у посљедњих сто година, број обољелих од туберкулозе никада није био већи него деведесетих година прошлог и у првој деценији овог вијека.

"Као и већина других плућних болести, почиње кашљем. Међутим, ако кашаљ траје дуже од 15 дана, иако је укључена терапија, то треба да буде сигнал да се размисли шта је у питању", поручио је Дуроњић на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Он је напоменуо да је туберкулоза изљечива болест од четрдесетих година прошлог вијека, те да данас постоји широка палета лијекова против ове болести који су ефикасни, под условом да се болест препозна и почне лијечити на вијеме, те да се лијечење доведе до краја.

"Ризичне групе су популацијски маргинализоване групе, као што су наркомани, алкохоличари, бескућници, те људи који живе у центрима колективног смјештаја, као што су психијатријске установе, затвори, домови за стара и изнемогла лица", навео је Дуроњић.

Он је напоменуо да су међу ризичним групама и људи који болују од неких других хроничних болести, уз које се може развити и туберкулоза, због пада имунитета организма.

Дуроњић је истакао да је превенција туберкулозе прије свега подизање здравствене културе, нарочито међу младим људима, код којих се значајно може утицати на спречавање ове болести.

"Услови за настанак ове болести су тежак посао, слаба храна и продужени стрес, а тога у овој средини и овом времену не мањка", напоменуо је Дуроњић.

Црвени крст Републике Српске од 14. до 21. септембра бројним активностима обиљежиће недјељу борбе против туберкулозе.

Члан одбора Црвеног крста Републике Српске Марин Кватерник истакао је да Републичка организација Црвеног крста сваке године донесе оквирни програм активности борбе против туберкулозе, а који се просљеђује у градске и општинске организације, на основу којег оне праве своје програме.

"Активности су подијељене у четири групе - здравствене, социјално-хуманитарне, хигијенско-епидемиолошке и информативно-пропагандне", рекао је Кватерник.

Кватерник је истакао да се све ове активности предузимају како би што већи број људи био здравствено збринут, али и обавијештен о свим узрочницима туберкулозе, њеним симптомима, као и начинима лијечења, како би се смањио број обољелих од ове болести.

Генерани секретар Црвеног крста Републике Срске Ђоко Михајловић рекао је да је један од главних задатака ове хуманитарне организације заштита људских живота, а самим тим и заштита њиховог здравља.

"Обиљежавање борбе против туберкулозе је наша традиционална активност у којој учествују наши активисти и волонтери високог ранга као што су доктори наука и млади стручњаци, без којих ова организација не би могла радити како треба", рекао је Михајловић.