latinica  ћирилица
10/09/2015 |  16:35 | Аутор: klix.ba

Почетак радног времена прије девет сати ујутру је мучење

Британски експерти за спавање објавили су нову студију у којој тврде да је радно вријеме које почиње прије девет сати за људе до 55 година једнако мучењу.
Одмор (Фото: Thinkstock) -
Одмор (Фото: Thinkstock)

Присиљавање радника да раде од девет до 17 сати је исцрпљујуће и стресно и резултира недостатком сна, тврди др Пол Кели који је водио истраживање.

"Не можемо да промјенимо наш 24-сатни биоритам. Не можете да научите да се будите у одређено вријеме. Ваше тијело ће се хармонизирати према Сунцу, а ви нисте свјесни тога јер о томе извјештава хипоталамус, а не вид. Ово се односи и на затворе и болнице гдје људе пробуде рано и дају им храну коју не желе. Лишавање сна је мучење", рекао је Кели.

Истакао је како друштво мора да промјени почетак радног времена у послу и школама како би се ускладило с биоритмом људи. Компаније које присиљавају раднике да раде рано ујутро нарушавају њихов биоритам и самим тим настају здравствени проблеми код запослених.

"То је велики проблем друштва. Радно вријеме би требало бити од 10 ујутро, а од девет тек када напуните 55 година. Ваша јетра и срце имају различите обрасце и ви их присиљавате да их мијењају. То је међународни проблем. Сви пате, а не морају", рекао је.

Недостатак сна утиче на памћење и подстиче на коришћење алкохола и дрога. Такође, проузрокује љутњу, анксиозност, фрустрације, импулсивно понашање, гојење, висок крвни притисак, стрес и менталне проблеме. Посебно осјетљива категорија су млади.

"Дјеца би требало да долазе у школу око 11 сати како би била наспавана и опуштена. Допуштање ученицима да остану дуже у кревету унаприједиће резултате на тестовима за 10 одсто", рекао је.

Млађа дјеца се природно буде раније, што значи да би дјеца до 10 година могла ићи у школу од 8:30 сати. Али дјеца од 16 година треба да имају почетак наставе у 10 и 11 сати, тврди. Када буду имали довољно сна, учиће боље и имати мање проблематично понашање.

У Средњој школи Монксеатон у Норт Тајнесајду у Великој Британији, утврдили су да су резултати ученика повећани са 34 на 50 одсто након што је вријеме наставе помјерено на 8:50, односно 10 сати. Министарство образовања Велике Британије објавило је како су школе слободне да саме одређују вријеме наставе.