latinica  ћирилица
09/09/2015 |  11:22 | Аутор: СРНА

Осмислили апарат за оживљавање срца

Америчка фирма "ТрансМедик" развила је нови систем за очување срца након што га љекари изваде из особе која је донор - ради се о посебној кутији која одржава срчане функције!
Срце (Фото: Thinkstock) -
Срце (Фото: Thinkstock)

До сада се приликом трансплантације срце хладило како би се тај орган у потпуности очувао, али, захваљујући новом систему, срце се налази у кутији која му прибавља топлину, кисеоник, крв и храњиве твари.

Кутија, која кошта 250 хиљада долара /због чега није доступна свим болницама/, може и да реанимира срце које је престало да куца у тијелу.

Нови систем могао би да озбиљно повећа број трансплантација срца током године.

До сада је нови систем, односно специјална кутија, употребљен у 15 успјешних случајева у Великој Британији и Аустралији, када је реанимирано срце након што су донори умрли.

Новим системом могуће је оживјети срце умрле особе, због чега доктори могу да надзиру доток крви до одређених органа прије него изваде срце из особе.

Ипак, нова технологија повлачи одређена морална питања, попут оног које се односи на одлуку - када је пацијент, заправо, мртав?

- Како се може рећи да је процес неповратан када се у другом тијелу обнавља функција циркулације крви? Склони смо да превиђамо све, јер желимо да пресађујемо органе. Мој аргумент је да ти органи нису мртви - упозорава Роберт Труог, стручњак за медицинску етику са Харварда.

Научници највљују да ће једног дана постојати технологија која ће моћи да оживи и остале органе, попут јетре, и то сатима након смрти особе у којој се орган налази.