latinica  ћирилица
08/09/2015 |  10:19 | Аутор: РТС

"Монсантов" хербицид означен као канцероген?

Калифорнијска Служба за заштиту животне средине (ЕПА) намјерава да означи четири хемикалије, укључујући и "глифосат" популарни хербицид и кључни састојак "Монсантовог" програма за узгајање усјева "раундап", као канцерогене, преноси "Раша тудеј".

Глифосат би тиме био стављен у року од 30 дана на листу хемикалија које су познате да изазивају рак и које се класификују по Закону о безбједности и исправности пијаће воде из 1986. године.

Под тим законом, од компанија се захтијева да сваку хемикалију која представља пријетњу по људске животе јасно означи упозорењем прије него што њоме изложи друге људе.

У марту је Међународна агенција за истраживање рака класификовала глифосат да је "највјероватније" канцероген, након чега је услиједило оштро саопштење "Монсанта" и одбацивање оптужби.

Глифосат, који је "Монсанто" увео 1974. године у употребу, је хербицид широког спектра који убија коров, посебно оне широког листа и траву који сметају комерцијалним усјевима.

У САД је хербицид проглашен безбједним 2013. године, када је "Монсанто" добио одобрење од америчке Службе за заштиту животне средине.

Међутим, студија коју је објавила међународна група научника открила је да дуготрајни унос "Монсантовог" хербицида, чак и у малим количинама, може да узрокује оштећења бубрега и јетре.

У недавном извјештају Центра за безбједност хране наводи се да је велика популаризација и широко распрострањено коришћење "Монсантовог" средства "раундап", чији је главни састојак глифосат, повезано са изумирањем 90 одсто популације монарх лептира, који су једни од главних природних опрашивача.

Вијест о одлуци калифорнијске Службе за заштиту животне средине дочекана је са одушевљењем код природњачких активиста.

- Калифорнија предузима битне кораке у заштити људи и дивљих животиња од токсичних пестицида - рекао је доктор Нејтан Донли, научник у Центру за биодиверзитет.

Према његовим ријечима, више од 113 милиона килограма глифосата се годишње користи у САД и јасно је да представља пријетњу по здравље људи и дивљачи.

- Одавно је требало да зауздамо коришћење глифосата које се отргло контроли - истакао је Донли.