latinica  ћирилица
05/09/2015 |  16:11 | Аутор: Агенције

Спавање у одвојеним креветима здравије

Трећину свог живота проведемо спавајући, чиме организам пуни батерије за сљедећи дан. Квалитет сна је из тог разлога изузетно важна ставка за коју се требате побринути уколико желите бити одморни и пуни енергије сљедећи дан, те спремни за све физичке и менталне изазове који вас чекају.
Одвојено спавање, здравије? - Фото: илустрација
Одвојено спавање, здравије?Фото: илустрација

Студија коју је провела психолог са клинике и научница Венди Троxел показала је како неквалитетан сан утиче не само на особу која спава, него и на ону с којом дијели постељу.

У чланку који је 2013. године објавио ABC News написала је:

"Моје колеге с универзитета у Питсбургу и ја смо установили како се лош сан код мушкараца манифестује кроз негативне интеракције с партнерком сљедећи дан. Кад су у питању жене, ситуација је обрнута - зависно од тога какву комуникацију с партнером имају тај дан, такав ће имати сан."

Другим ријечима - женама брачне свађе могу донијети бесане ноћи, док код мушкараца бесане ноћи воде до брачних свађа. Ове интеракције стварају зачаран круг који појачава лош сан и оставља негативне посљедице на везу.

Још једна од предности спавања у одвојеним креветима наводно је и бољи сексуални живот. Иако на прву наизглед нема смисла, особа с којом сте стално у кревету постане "саставни дио репертоара", тј. у толикој се мјери навикнете на њу да почне нестајати спонтаности и страсти.