latinica  ћирилица
02/09/2015 |  16:24 | Аутор: Агенције

Овај аутомобил иде на ваздух (ВИДЕО)

Доба еколошких аутомобила је свакако почело, а предводници су електрични аутомобили који су и даље веома скупи, а неопходна инфраструктура неразвијена, међутим, на тржишту ће се ускоро појавити нови играч - "АИРПод" мини аутомобил на компресовани ваздух.
AirPod(Фото: Pin It) -
AirPod(Фото: Pin It)

Човjек иза овог пројекта се зове Гај Негре, који је у сарадњи са фирмом Поллутион Моторс и уз америчку МДИ лиценцу можда дошао до рјешења модерног возила са нултом емисијом штетних гасова које покреће компресовани ваздух.

И раније су постојали прототипови возила са овом технологијом, међутим, овај пројекат је управо добио инвестицију од 5 милиона долара како би се АИРПод претворио у стварност.

Цијена АИРПод-а је око 10.000 долара (8.860 евра), а трошкови улагања након куповине су минимални. Домет износи 128км, а може да се допуњује на било којој бензинскох пумпи уз помоћ компресора за ваздух. Танкирање траје само 5 минута и наплаћује се 2 долара у САД, односно 50 центи широм Европе.

Као што се да и очекивати, брзина није његов главни атрибут пошто постиже око 80км/х што је више него довољно за градску вожњу.

Зеро Поллутион Моторс већ планира изградњу прве фабрике на Хавајима, а први примерци АИРПод-а би са производних трака могли да сиђу већ крајем ове године.