latinica  ћирилица
27/08/2015 |  13:40 | Аутор: СРНА

Латиновић: Едукацијом смањити стигматизацију ментално обољелих

Помоћник министра здравља и социјалне заштите Републике Српске у ресору за здравствену заштиту Милан Латиновић рекао је да је циљ овог ресора да се активностима у наредном периоду на виши ниво подигне разумијевање ментално обољелих у друштву, као и да однос према њима буде квалитетнији.
Милан Латиновић - Фото: СРНА
Милан ЛатиновићФото: СРНА

"Желимо да разговором о проблемима људи који имају менталне болести, те учешћем различитих професија и људи из области здравства, али и образовања, медија и друштвених заједница подигнемо на виши ниво разумијевање ових пацијената, као и да побољшамо квалитет односа према њима", рекао је Латиновић новинарима у Бањалуци, прије почетка дводневне едукације о провођењу антистигма програма у области менталног здравља у Бањалуци.

Он је истакао да је циљ да се активностима смањи стигматизација ментално обољелих људи, а циљ ове едукације је сензибилизација ове области.

Латиновић је додао да је веома значајно то што на едукацији учествују и корисници Удружења за подршку породицама, лицима и заједници у менталном здрављу "Заједно", односно особе са проблемима у менталном здрављу.

"Ресорно министарство дужи низ година проводи реформу менталног здравља са циљем деинституционализације, односно да што мање ментално обољелих лица лежи у стационарним здравственим установама, него да потребе рјешавају унутар јединица локалне самоуправе", навео је Латиновић.

Он је додао да су с тим циљем успостављени центри за заштиту менталног здравља са мултидисциплинарним тимовима који раде на томе.

Латиновић је рекао да је ово континуиран процес који траје око 10 година и биће настављен.

"Важно је истаћи да у том процесу имамо подршку Свјетске здравствене организације, те швајцарске Владе која је обезбиједила одређена финансијска средства у оквиру фазе два унапређења менталног здравља у БиХ", рекао је Латиновић.

Вођа радне групе за израду нацрта водича за прављење антистигма програма у заједници Горан Рачетовић навео је да ће на едукацији бити представљен и водич за прављење антистигма програма у заједници.

"Циљ едукације је упутити учеснике како се пише програм, затим да им професионалци помогну у томе, а у плану је и да се прати тај процес и правилно еволуира након његове прве фазе, али и његовог завршетка", рекао је Рачетовић, који је специјалиста психијатрије у Приједору.

Он је нагласио да се програм углавном, али не и искључиво, односи на особе које имају тежа душевна обољења, а то су шизофренија и друге болести из круга психотични поремећаји.