latinica  ћирилица
13/08/2015 |  08:50 | Аутор: СРНА

Музика олакшава опоравак након операције

Слушање музике прије, током и послије операције смањује тегобе пацијента, ублажава му нервозу и умањује потребу за кориштењем лијекова против болова, саопштили су данас британски научници.
Клавир - Фото: РТРС
КлавирФото: РТРС

Послије проучавања података о 7.000 пацијената, научници су објавили да би људима који иду на операцију требало дозволити да одаберу музику коју ће слушати током процедуре.

Они су истовремено упозорили да музика не смије да омета комуникацију међу члановима медицинског тима током операције.

"Музика је неинвазивна, безбједна и једноставна интервенција која треба да буде на располагању свима који иду на операцију", изјавила је Кетрин Медс са Универзитета Брунел, која је била учесник студије.

Тим стручњака упоредио је резултате стандардне медицинске његе и осталих интервенција без употребе лијекова, попут масаже и релаксације, током постоперативног периода за одрасле.

Резултати су показали да су пацијенти били знатно мање узнемирени послије операције и да су били задовољнији након што су слушали музику. Такође им је било потребно мање лијекова против болова.

Утврђено је да слушање музике има позитиван утицај у сваком тренутку, али да су резултати бољи уколико је пацијент слуша прије операције, него током или послије захвата.

Позитиван ефекат је још израженији ако је пацијенту дозвољено да сам бира музику.

Тим који је провео истраживање сада планира да развије програм увођења музике у Краљевску болницу у Лондону за жене које имају царски рез или хистероскопију.