latinica  ћирилица
11/08/2015 |  17:10 | Аутор: Агенције

Прескакање доручка ипак не узрокује гојазност

Истраживачи Градске болнице у Њујорку прије пар година установили су да прескакање доручка узрокује настанак гојазности. Међутим, најновије истраживање оповргло је ове наводе, пише британски "Independent".
Намирнице (Фото: Thinkstock) -
Намирнице (Фото: Thinkstock)

“Код гојазних особа које су током четири недјеље прескакале доручак, забиљежено је смањење тјелесне тежине“, закључак је истраживања које су прошле године спровели стручњаци са Колумбијског универзитета у Њујорку.

Током четири недјеље, група испитаника је у тачно 8 сати и 30 минута ујутро добијала за доручак овсене пахуљице, друга група корнфлекс, док трећа група није јела ништа. Једина група код које је примјећен пад тежине била је она која није добијала доручак.

Слични резултати добијени су и током неких других истраживања, а као главни узрок “пропуста“ истраживача болнице у Њујорку, наводи се анализа резултата опсервационих студија, умјесто егзактних.

У опсервационим студијама, учесници се једноставно посматрају, умјесто да се дијеле на експерименталну и контролну групу, као што је то случај у традиционалним експериментима.

Овдје у обзир нису узети неки други фактори попут старости, личности, и навика пацијената. Тако, на примјер, они који имају навику да прескачу доручак такође у просјеку више пију и пуше а мање вјежбају, па не чуди што су ови учесници добијали на тежини и што је донесен погрешан закључак.