latinica  ћирилица
03/08/2015 |  09:12 | Аутор: Агенције

Како изгледа 25 грама протеина

Већини људи је потребно око 50 грама протеина на дан и знатно више уколико активно вјежбају или покушавају да смршају. Инфографика америчког Центра за контролу и превенцију болести показује како 25 грама у свакодневним намирницама изгледа.
Протеини (Фото: CDC) -
Протеини (Фото: CDC)

Одличан преглед најхрањивијих намирница добра је илустрација свима колико одређене хране треба да унесу да би задовољили потребе свог тијела за протеинима.

Треба напоменути да је количина меса изражена у унцама, док се за течности користи шоља, што је уобичајена пракса у САД. Једна унца износи 28,3 грама, а шољa je од 236 милилитара, односно 2,3 децилитра.

Што се ћурећег, пилећег, свињског и телећег меса тиче, вриједности су сличне. Од 90 до 100 грама има 25 грама протеина, а толико ћете унијети у себе и са двије трећине конзерве туне, осам шкапмпа или шест острига.

Рибље месо има нешто мање протеина, па ће за 25 грама бити потребно око 125 грама лососа или 140 грама јастога.

Од млијечних производа, потребна је једна шоља старијег сира или грчког јогурта, односно двије обичног. Такође, крављег и сојиног млијека потребно је попити три, односно четири шоље. 

За 25 грама протеина могу и да се поједу четири тврдо кувана јаја или моцарела штапића. Одличан извор протеина такође су: црни пасуљ, тофу, сочиво, соја, путер од кикирикија, бадеми и кикирики на који треба обратити пажњу пошто има и много масти. 

Просјечан мушкарац или жена који не вјежбају редовно треба да уносе око 0,8 грама по килограму масе.

С друге стране, за спортисте и оне који активно вјежбају, тај унос није довољан. Њима је потребан један до један и по грам протеина по килограму масе.