latinica  ћирилица
01/08/2015 |  09:45 | Аутор: РТРС

Цријевне инфекције-како их спријечити а како лијечити (ВИДЕО)

Цријевне инфекције најчешће нису толико опасне,али знају бити мукотрпне и болне. У љетном периоду посебно треба обратити пажњу на хигијену руку и намирница које конзумирамо,како бисмо избјегли овај проблем.

Цријевне инфекције су инфекције дванаестопалачног, танког и дебелог цријева. Присутне су током цијеле године, међутим љето је како кажу љекари "право" вријеме за њих. Узрочници ових инфекција могу бити бактерије, вируси и разни паразити.

- То су најчешће рото вирус, од бактерија салмонеле, шигеле и стафилокок. Најчешће су у љетним периодима од бактерија, због контаминације хране. Велике врућине уствари су погодан миље за развијање бактерија, тако да сама неадекватна, односно контаминирана храна, неадекватно опрано воће и поврће, коришћење пилећег или мљевеног меса гдје је највећа могућност кварења хране, коришћење исхране која је термички неадекватно обрађена, колачи, шлаг, јаја, мајонеза, доводе до инфекције рекла је др.Дијана Ђерић,  љекар породичне медицине.

Организам на цријевну инфекцију реагује до 24 сата након уноса узрочника. Симптоми су некада благи у виду мучнине, надимања и чешћих столица, док су израженије тегобе: повраћање, прољевасте столице, болови, малаксалост и повишена тијелесна температура. Када су тегобе теже може доћи до дехидратације организма, која је у изнимним ситуацијама и по живот опасна.

- Дешава се да у једном кратком периоду имате пацијента који ће у пола сата десет пута да поврати, да има безброј прољевастих столица. пацијент тада буде угрожен, јави се општа слабост и малаксалост, да се пацијент не може помјерити са мјеста. Ти пацијенти буду јако често хоспитализовани и буду отпуштени јако брзо јер чим дође до нестанка токсина из организма, симптоми нестају. Битно је у том периоду да се примјене хигијенско дијететске мјере , да се надокнади изгубљена течност и електролити, истакао је др.Борис Ћургуз инфектолог.

Љекари савјетују да у случају симптома цријевних инфекција пацијенти потраже стручну помоћ. Узимање антибиотика или таблета против болова "на своју руку" не долази у обзир.

Превенција је пола здравља, па је тако и у случају цријевних инфекција.Хигијена руку и намирница мора бити беспријекорна.

На ужареним,љетним температурама храну термички обрађену одмах треба конзумирати.Радне површине у кухињи само чисте су сигурне да се неке од бактерија неће наћи у храни,а потом и организму.Лјето је за многе једно од најљепших годишњих доба,али сасвим сигурно за здравље и једно од најризичнијих.