latinica  ћирилица
27/07/2015 |  11:33 | Аутор: Агенције

Већина људи погрешно користи антиперспиранте

За разлику од дезодоранса, који служе да одстране непријатне мирисе изазване знојењем, антиперспиранти функционишу тако што спречавају знојење на мјестима гдје их нанесете. Проблем је што их већина људи погрешно користи.
Илустрација (Фото: Thinkstock) -
Илустрација (Фото: Thinkstock)

Један од уредника сајта "The Verge" Крис Плант имао је велике проблеме са знојењем, а чињеницу да је успио да ријеши непријатан проблем желио је да подијели са осталим читаоцима, јер је рјешење прилично једноставно. Антиперспирант треба нанијети прије спавања.

„Све до прошле недјеље, користио сам антиперспирант у великим количинама. Мој новчаник, поткошуље, мајице и ја сам трпјели смо због мог незнања. Ви не морате“, почиње текст Крис.

Даље објашњава да је 17 година користио антиперспиранте по уобичајеној рутини. Након јутарњег купања, нанео би два-три пута испод пазуха и то му је, док је радио у Њујорку, рјешавало проблем.

„Током година у Њујорку зној ми никада није стварао велике проблеме. Пошто сам увијек морао да се доста крећем, дезодоранс није био довољан, али уобичајени антиперспирант јесте. Када би температура скочила преко 30 степени, на мајицама код пазушних јама створиле би ми се мрље које сам прихватио као дио живота“, објашњава Крис.

Али када се преселио у Тексас, гдје температура редовно иде и до 40 степени, уобичајена хигијенска рутина није функционисала. Узео је најјачи клинички антиперспирант. Ни то није уродило плодом.

„Очајан, збуњен и смрдљив одлучио сам да проучим упутство, које је врло једноставно и испрва дјелује потпуно нелогично: 'Нанесите антиперспирант прије одласка у кревет.' Мислите да ћете га ујутру спрати са јутарњим туширањем и неће имати ефекта? Варате се“, истиче Крис.

Антиперспирант ради тако што запушава знојне канале што спријечава течност да кроз њих изађе. Када се нанесе увече, има довољно времена да се упије и запуши их, а онда сте, према Крисовим ријечима, мирни 24 сата.

„Проблем који настаје када га ујутру нанесете након купања је што ће ваше тијело почети да се зноји прије него што антиперспирант запуши поре. И онда ћете само наставити да се знојите“, каже он.

Докторка Дајана Глејзер објаснила је за Хафингтон пост такође како дјелује.

„Током спавања, тијело лучи одређену количину зноја коју антиперспирант може да сузбије. У таквим околностима кожа упија активни састојак који ствара привремени чеп у знојном каналу. С друге стране, ако ујутру нанесете антиперспирант, ниво зноја је превисок и средство неће дјеловати“, објашњава докторка.