latinica  ћирилица
27/07/2015 |  08:21 | Аутор: СРНА

УБКЦ Бањалука: Бесплатно тестирање на хепатитисе

Медицинско особље Клинике за инфективне болести Универзитетске болнице - Клинички центар Бањалука ће од данас до петка, 31. јула, у Бањалуци, поводом Свјетског дана борбе против хепатитиса, бесплатно тестирати на ову болест све заинтересоване грађане.

Савјетовање и тестирање, које ће бити добровољно и анонимно, грађани ће моћи обавити у Савјетовалишту Клинике за инфективне болести на Паприковцу у наведеном периоду од 9.00 до 19.00 часова, саопштено је из Универзитетске болнице - Клинички центар Бањалука.

Свјетски дан борбе против хепатитиса, 28. јули, ове године обиљежава се под мотом "Спријечи хепатитис, дјелуј сада: тестирај се, затражи лијечење".

Свјетска здравствена организација за све земље сугерише израду стратегије, односно акционог плана за вирусне хепатитисе за период од 2016. до 2021. године, који би имао за циљ смањење броја обољелих од ових болести.

Вирусни хепатитис, односно болести познате као хепатитис А, Б, Ц, Д и Е, погађа стотине милиона људи широм свијета, узрокујући акутне и хроничне болести јетре и узрокујући смрт због цирозе или рака јетре, наводи се у саопштењу.

Недовољна информисаност о болести, ризицима и начину преношења, као и о превенцији хепатитиса Б и Ц има за посљедицу да инфицирани често нису свјесни да су носиоци вируса, а самим тим постоји и већа могућност ширења инфекције.

Широм свијета 400 милиона људи живи с хепатитисом Б или Ц, док их већина и не зна да су заражени.

Годишње умире 1,4 милиона људи од њихових посљедица, а много више их се сваке године зарази.

Нове европске смјернице и препоруке за лијечење ХЦВ из априла донијеле су знатне промјене у лијечењу и отвориле врата новим успјешнијим терапијама којима се први пут могућност изљечења од овог опасног вируса повећава и до 100 одсто.