latinica  ћирилица
26/07/2015 |  15:54 | Аутор: СРНА

Богданић: Омогућити већи број трансплантација

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Драган Богданић изјавио је данас да је приоритет ресорног министарства да се у наредном периоду омогући већи број трансплантација бубрега и успостави сарадња са другим министарствима када је ријеч о издвајањима за бубрежне болеснике.
Министар Богданић на скупу "Бања Врућица 2015" - Фото: СРНА
Министар Богданић на скупу "Бања Врућица 2015"Фото: СРНА

"Данас ћемо размијенити искуства о проблемима трансплантација бубрега, које су суфицитарне у Републици Српској", изјавио је Срни Богданић који у Теслићу присуствује Првим међународним сусретима дијализираних и трансплантираних "Бања
Врућица 2015".

Он је рекао да је Република Српска уложила много у лијечење дијализних болесника, те да ће ресорно министарство предузимати одговарајуће активности да се побољша квалитет услуга.

Богданић истиче да се знатна средстава улажу у третман дијализних болесника.

Он је задовољан што ће данас бити остварена комуникација између представника дијализних центара и корисника услуга како би се размијенила мишљења, а он дошао до комплетних информација.

Богданић је захвалио дијализним удружењима што разумију економску ситуацију, те најавио да ће у наредном периоду предузимати активности како би дијализним болесницима било олакшано лијечење и живот.

Он је рекао да ће крајем наредне седмице разговарати са представницима дијализиних центара о свим да отвореним проблемима.

Предсједник Удружења дијализираних, трансплантираних и хроничних бубрежних болесника регије Добој Драгана Глигорић задовољна је што су обољели у Републици Српској добиле статус лица са инвалидитетом.

Она је навела да се предузимају активности да овим лицима, на основу статуса, буду обезбијеђена и одређена примања.

Начелник Одјељења за хемодијализу на Војномедицинској академији из Београда Љубиша Вељенчић рекао је да постоји добра сарадња у лијечењу пацијената из Републике Српске, у оквиру терцијарног нивоа здравствене заштите.

Он је додао да је у 80 одсто случајева ријеч о класичним, стандардним дијализама.

"Нажалост, новије методе лијечења које побољшавају радну способност пацијената, заступљене су у Србији са свега 20 одсто, а у Републици Српској са 10 одсто", навео је Вељанчић.

У овиру Првих међународних сусрета дијализираних и трансплантираних југоисточне Европе "Бања Врућица 2015" организована су предавања на којима ће учествовати еминентни стручњаци.

На скупу учествују удружења из Републике Српске, Федерације БиХ, Србије, Хрватске и Словеније.