latinica  ћирилица
25/07/2015 |  19:46 | Аутор: Б92

Када тијело почиње да стари?

Научници су пронашли начин да искључе процес старења код једне врсте црва, што би једног дана могло да доведе до механизма за одлагање старења и код људи.
Илустрација (Foto: lovethatface.com) -
Илустрација (Foto: lovethatface.com)

Студија спроведена на црвима показала је да адултне ћелије почињу да пропадају већ с добијањем репродуктивне зрелости. Генетички прекидач затим омогућава почетак старења "искључивањем" одређених процеса који штите ћелије.

Откриће је значајно јер сви људи имају исти генетски прекидач, јер би могло да доведе до развоја лијекова који одлажу старење и одређене дегенеративне болести.

Извјештај објављен у стручном часопису Molecular Cell наводи да је могуће указати на тренутак у ком почиње старење и то захваљујући проучавању ваљкастог црва C. elegans.

Овај црв има биохемијско окружење слично људском, па га истраживачи често користе у проучавању дегенеративних болести везаних за старење.

Научници предвођени Ричардом Моримотом открили су да C. elegans почиње да стари само осам сати након ступања у одрасло доба. Иако је црв нормално живио, научници су могли да виде јасне молекуларне промиене након тог тренутка.