latinica  ћирилица
22/07/2015 |  11:11 | Аутор: Вечерње новости

Пазите гдје и шта једете по врућини!

Лако кварљиве намирнице и загађена вода изазивају тровање. Млијеко, млијечни и месни производи, сладолед и јаја су чест узрок цријевних инфекција. Правилно термички обрађена храна је од изузетног значаја.

Због високих температура, а често и велике влажности, у љетњем периоду намирнице су подложније бржем кварењу. Зато су љети учесталија и тровања храном са појавом цријевних инфекција.

- Изазивачи су бактерије, вируси или паразити, као и њихови продукти токсини. Настају уношењем контаминиране хране или воде, прљавим рукама, као и директним контактом са другим обољелим особама. Инфицирана особа повраћа и има исцрпљујућу дијареју - објашњава инфектолог доцент др Милош Кораћ из Клиничког центра Србије.

Тровање храном и настанак цријевне инфекције изазива неколико бактерија. Staphilococcus aureus продукује термостабилни токсин који се најчешће налази у млијечним или месним производима, сладоледу или мљевеном месу. Само неколико сати од уношења овакве хране јавља се повраћање и дијареја. Болест траје кратко и пролази спонтано. Осим инфузије, друга специфична терапија није потребна.

Инфекције изазване salmonellom, shigellom и escherichiom coli много су озбиљније, наглашава овај стручњак. Настају уносом термички необрађене хране, као што су јаја, мљевено месо, млијечни производи, али и конзумирањем загађене воде бактеријама.

Инкубација траје од осам сати до два дана, а онда долази до скока температуре праћене мучнином, повраћањем, грчевима у стомаку и дијарејом. У столици могу да се нађу и трагови крви или слузи. Болест траје неколико дана, али може бити праћена и компликацијама. Одговарајућом рехидрацијом, код већине долази до спонтаног изљечења. Мала дјеца, стари и хронични болесници теже подносе ову врсту инфекција, због чега добијају специфичну антибиотску терапију.

За вријеме инфекције обољели треба да мирују, рехидрирају се, односно придржавају одговарајућег дијеталног режима и прописане терапије. Уколико се дијареја јави код бебе, никако не прекидајте дојење, јер благотворност мајчиног млијека убрзава оздрављење. Родитељи нека не брину због губитка апетита дјетета, јер је то уобичајена појава за вријеме инфекција.

- Дијетални режим исхране је изузетно важан, јер због исцрпљености организма са храном не смије да се прекида. Конзумира се лакше сварљива храна, богата неопходним хранљивим материјама, адекватно термички обрађена, а са мањим садржајем угљених хидрата. По престанку повраћања узимати барени рижу и мркву. Смањивањем броја дијареја, у исхрану се постепено уводи препечени бијели хљеб, барено пилеће и телеће месо, риба, кувани кромпир и печена јабука. Са уобичајеном исхраном треба почети тек када се и столица нормализује. Уз коришћење пробиотика опоравак органа за варење биће много бржи - савјетује др Кораћ.

Вирусне инфекције дигестивног тракта најчешће су изазване ротавирусима и норовирусима. Настају уколико воће и поврће није опрано или се користи загађена вода за пиће, справљање леда, прање зуба, на базенима... У цријевима вируси оштећују слузокожу, доводе до поремећаја апсорпције воде и електролита, због чега и настаје дијареја. После кратке инкубације болест протиче у виду стомачног грипа, са повишеном температуром, боловима у мишићима, мучнином, повраћањем, грчевима у стомаку. Симптоми трају два до три дана и спонтано престају. Код појединих старијих особа које имају хронична обољења и ослабљен имунитет, наведени симптоми некада трају и дуже.

- Лијечење вирусног гастроентеритиса, како се ово стање зове, подразумијева надокнаду течности. Више пута дневно, у мањим количинама, уноси се обична вода или црни чај. Постоје и посебни раствори за рехидрацију који садрже одговарајући однос минерала, шећера и воде. Код већег губитка течности дају се инфузиони раствори интравенским путем. Да би се ове инфекције спријечиле, хигијена мора да буде на завидном нивоу, вода за пиће безбједна, храна термички добро обрађена, али и да се избјегава контакт са обољелима - каже др Кораћ.

Термичка обрада је веома важна, јер на високим температурама готово сва храна постаје кварљива. Мора да се води рачуна о року трајања, посебно када се паковање отвори, да се заштити од инсеката, јер и оне могу да преносу цријевну инфекцију. Ако се чувају на одговарајући начин, нема посебних ограничења у одабиру намирница у љетњем периоду. Више треба водити рачуна о конзумирању хране на улици, односно у киосцима и ресторанима брзе хране, јер се тамо инфекције најлакше добију.