latinica  ћирилица
14/07/2015 |  08:24 | Аутор: Вечерње новости

Храна која ублажава болове

Ако се послије дугог сједења осјећате "зарђало" и укочено, а чим дуже ходате имате болове у зглобовима, промијените начин исхране и биће вам боље!
Риба - Фото: илустрација
РибаФото: илустрација

Обогатите јеловник рибама и црвеним воћем, зачините чорбице и јела од меса куркумом, савјетују нутриционисти.

Риба "подмазује" зглобове

Морски плодови и рибе, нарочито оне масне, одлични су извори омега 3 масних киселина, ДХА и ЕПА које спречавају појаву упале и болове у зглобовима. Довољно је да током недјеље поједете двије масне рибе (лосос, скуша...), па да организму обезбиједите ове важне састојке. Осим у рибама, омега 3 масних киселина има и у орасима, хладно цијеђеном маслиновом уљу, уљаној репици, јајима.

Црвено воће спречава упале

Захваљујући јаком противупалном дејству, јагоде, трешње, рибизле, дудиње, као и боровнице и црно грожђе, најбољи су савезници против болова у зглобовима. Богато антиоксидантима (полифенолима, витамином Ц и Е, бета каротеном), ово воће спречава оксидацију ћелија која прати упалне процесе. Да би се ублажили болови, требало би појести 45 трешања, 400 г црног грожђа недјељно, или шаку црвеног воћа дневно.

Куркума за бољу покретљивост

Бројна истраживања потврдила су да полифенол куркумин садржан у омиљеном индијском зачину, ефикасно блокира цитокине, супстанце које подстичу настанак упала. Доказано је да код особа које пате од реуматоидног артритиса куркума побољшава покретљивост зглобова. Препоручена дневна доза је 375 мг куркумина дневно, или 1 кашичица куркума зачина. За бољу покретљивост препоручује се и конзумирање ђумбира и црвеног бибера.