latinica  ћирилица
13/07/2015 |  14:39 | Аутор: Б92

Ноћне море чувају ментално здравље

Упркос томе што нико не воли насилне или језиве снове, ови призори играју веома важну улогу у очувању менталног здравља, пише Хафингтон Пост.

Свима нама барем једном у животу десило се да сањамо да падамо, да нас неко јури или убија, након чега се будимо у стању панике и одахнемо када схватимо да се ништа од тога није заиста догодило.

Како нови видео "Добра стране лоших снова" објашњава, ноћне море могу служити као нека врста емоционалног ослобођења, захваљујући којем се смањује ниво свакодневног стреса и анксиозности.

- Обично оно што нас највише брине на јави наставља да нас брине и у сновима. Ваша подсвијест ваше апстрактне страхове претвара у приче које се јављају као ноћне море - наводи се у видеу.

Ево како све функционише: Мозак страх претвара у памћење у виду ноћне море. Ово је корисно јер је много лакше суочити се са меморијама које представљају нешто што се догодило у прошлости, него "магловитом" анксиозношћу у вези са свијетом који нас окружује.

Тако да, ако спадате у оних 8 одсто особа које се с времена на вријеме суочавају с кошмарима, не брините због тога – то је само начин на који ваш мозак оставља ваше страхове иза вас.