latinica  ћирилица
13/07/2015 |  09:20 | Аутор: ТАНЈУГ

Компромис са Грчком ипак постигнут

Само једна ријеч - "споразум", била је реакција премијера Белгије Шарла Мишела на компромис лидера Грчке, Њемачке, Француске и званичника Европске уније о дужничкој кризи Грчке постигнут током ноћи, а премијера Луксембурга Ксавијер Бетела - Европа је снажна
Грчка застава - Фото: архив
Грчка заставаФото: архив

Мишел је на свом твитер налогу написао - "Споразум", а портпарол Владе Кипра: "Изгледа имамо договор".

 

Премијер Луксембурга Бетел написао је на свом твитер налогу: "Након 17 сати преговарања, близу смо постизању споразума. Европа је снажна."

Лидери Грчке и Њемачке, Француске и званичник Европске уније  постигли су ноћас компромис о дугу Атине који ће данас бити представљени осталим лидерима еврозоне, саопштио је извор из Брисела.

Грчки премијер Алекис Ципрас, њемачка канцеларка Ангела Меркел, француски предсједник Франсоа Оланд и предсједник Савјета ЕУ Доналд Туск сачинили приједлог на маргинама ванредног самита званичника 19 земаља еврозоне, навео је исти извор за агенцију АФП.

Исто је потврдио и Тусков портпарол Пребен Аман који је ноћас на твитеру, нешто послије четири сата, написао да је лидер ЕУ поново сазвао цјеловити самит "са компромисним приједлогом", без навођења више детаља.

Лидери еврозоне састаће се данас у пуном саставу на ванредном самиту у Бриселу да би разговарали о трећем компромисном приједлогу за спасавање Грчке.

Ванредни самит у Бриселу био је јуче прекинут на више од четири сата, да би Туск, Меркел и Оланд разговарали са Ципрасом, додаје Ројтерс.