latinica  ћирилица
11/07/2015 |  18:58 | Аутор: Tportal

Најважнија правила за очување здравља зуба

Кажу да је осмијех најкраћа удаљеност између двоје људи, а стоматологија је усмјерена управо ка томе да вам подари здраве и блиставе зубе.
Осмијех (Фото: Thinkstock) -
Осмијех (Фото: Thinkstock)

То можете лако постићи уз неколико важних правила...

Лична хигијена

Коришћење четкице и пасте за зубе најчешћи је и најуобичајенији начин јер се четкицом уклањају све наслаге са зуба, десни и језика, што доприноси чистоћи и свјежини уста. Зубе и уста неопходно је прати најмање два пута дневно, ујутро након устајања, тј. прије доручка и увече, прије спавања.

Четкице за зубе

Четкице за зубе разликују се по величини (мале, средње, велике) и оштрини (мека, средња и тврда), као и материјалу од којег су направљене, а који може да буде вјештачки или природан. Данас, осим стандардних, постоје и електричне четкице које су се показале ефикаснијим у уклањају наслага са зуба и захтијевају мању вјештину при коришћењу. На тржишту постоје и посебне интерденталне четкице, намијењене чишћењу тешко приступачних простора у устима, односно одржавању фиксних протетских и ортодонтских помагала. С обзиром на велику и разноврсну понуду четкица за зубе, правилан одабир је први корак ка доброј оралној хигијени.

Пасте за зубе

Већина паста за зубе које се користе у свакодневној употреби имају у свом саставу све потребне састојке који доприносе квалитетном коришћењу. Основни и најважнији састојак паста за зубе је флуор који се налази у облику натријум флуорида или монофлуорофосфата, а ту су и абразиви, заслађивачи, боје и различите ароме.

Зубни конац

Зубни конац важан је дио оралне хигијене јер се његовим редовни коришћењем врши превенција болести десни и зуба. Посебно је ефикасан код чишћења простора између два зуба односно оних мјеста гдје стандардна четкица за зубе не може да допре.

Течности за испирање уста

Значајан дио доброг оралног здравља може се приписати и коришћењу течности за испирање уста. Оне најчешће садрже хлорхексидин или флуор и користе се искључиво по упутству произвођача или под контролом стоматолога.

Правилна исхрана

У свакодневној исхрани у организам се уноси храна различитог садржаја и у различитим количинама. Ради здравља зуба, али и општег здравља, потребно је водити рачуна о што већем уносу сирове, непрерађене хране, попут воћа и поврћа. Врло је важно да се увече прије спавања, а након прања зуба, не уноси храна јер је ноћ раздобље када су у устима најбољи услови за стварање каријеса.

Редовне контроле код стоматолога

За орално здравље сваког појединца брину се стоматолози који прате стање у устима пацијената током редовних шестомјесечних прегледа и, у зависности од о потреба, дају одговарајуће савјете и примјењују одговарајуће терапеутске методе, а све у циљу одржавања доброг здравственог стања у устима.