latinica  ћирилица
10/07/2015 |  13:46 | Аутор: СРНА

Свака десета особа дијабетичар

Свака десета особа у свијету болује од дијабетеса, а претпоставља се да је иста ситуација и у Републици Српској, изјавила је помоћник министра здравља за јавно здравство Амела Лолић.
Дијабетес - Фото: flickr.com
ДијабетесФото: flickr.com

Напомињући да је то велики број, Лолићева је истакла да се, нажалост, не очекује смањење, јер све процјене говоре да ће бити чак и позитивно, ако се одржи овај ниво.

Ипак, надлежне институције у Српској низом пројеката раде на превенцији дијебетеса, те су резултати већ видљиви код дјеце до пет година, гдје је уочен преполовљен број преухрањене дјеце након предузимања здравствено промотивних и васпитних активности.

Лолићева је подсјетила да Институт за јавно здравство Српске проводи добро конципиран пројекат "Вртићи - пријатељи здраве исхране", те да се политиком унапређења здравља становништва до 2020. године акценат ставља на важност мултисекторског рада.

Координаторка за контролу шећерне болести у РС Сњежана Поповић Пејчић изјавила је да је дијебетес обољење која поприма карактеристике пандемије и које носи велике социо-економске проблеме комплетног друштва.

Нагласила је да су главни узроци дијабетеса типа два гојазност, недостатак физичке активности, стрес, али да се на ове факторе може превентивно дјеловати промјеном стила живота, здравом исхраном, физичком активношћу.

"Забрињавајућа је чињеница да се дијабетес типа два, од којег углавном оболијевају старији од 40 година, све чешће јавља и код дјеце и адолесцената због неадекватне исхране и недовољне физичке активности", рекла је Пејчићева уочи одржавања округлог стола о превенцији и раном откривању дијебетеса.

Педијатар ендокринолог Клинике за дјечије болести Универзитетске болнице КЦ Бањалука Гордана Букара Радујковић сматра да мајке већ у току трудноће морају бити упознате о правилној исхрани, те додала да је добра превенција дојење најмање четири до шест мјесеци, редовно вакцинисање, коректна употреба антибиотика, али и стална контрола у оквиру систематских прегледа у вртићима и школама.