latinica  ћирилица
10/07/2015 |  13:33 | Аутор: Агенције

Пет здравствених користи лубенице

Један од сигурних знакова да је стигло љето (поред дугих, врелих дана) су и лубенице.
Лубеница (Фото: Harsha K R/Flickr.com) -
Лубеница (Фото: Harsha K R/Flickr.com)

Сви их обожавамо, посебно кад су хладне, јер су право слатко освјежење. Међутим, лубенице су и веома здраве. Доносимо пет здравствених користи овог омиљеног поврћа.

- Лубенице су богат извор витамина А и Ц, што значи да двије до три велике кришке лубенице сваки дан (бар у љетњем периоду) могу учинити чуда за вашу кожу. Друга важна здравствена корист редовног конзумирања лубенице састоји се у томе што она помаже брже зацјељивање рана или повреда на кожи, јер садржи висок ниво аминокиселина.

- Лубеница садржи састојак познат под називом ликопен – антиоксидант који помаже у спречавању рака и срчаних обољења.

- Јесте ли знали да се сјеменке лубенице могу згњечити, испржити и јести као кикирики или да се могу кухати у води и конзумирати као чај? Сјеменке лубенице, такође, могу помоћи у смањењу проблема пробавног тракта.

- Здравствене предности редовног конзумирања лубенице су многобројне, посебно за особе које пате од обољења повезаних са пијеском или каменом у бубрегу. Због високог садржаја воде у лубеници, тешко да постоји склоност развијања камена у бубрегу.

Лубеница је сезонско поврће (да, лубеница је поврће) те се већ може наћи на тржницама. У нашем поднебљу постоји више сорти, како домаћих тако и увозних (ми препоручујемо домаће лубенице), а ово црвено поврће је дар природе на којем сви требамо бити захвални. Хладна лубеница је фантастично освјежење у врелим љетним данима, а и веома је здрава. Дакле, уживајте у лубеницама током цијелог љета.