latinica  ћирилица
09/07/2015 |  12:52 | Аутор: Агенције

Није здраво ни неслано

Препоручена дневна доза за одраслу особу је пет грама соли, а примјера ради, пица садржи чак 75 одсто више од тога.

Прекомерно, али и недовољно сољење хране утиче на каснију појаву пубертета, а у одраслом добу и на смањену плодност. Ово су установили амерички научници са Универзитата у Вајомингу, наводећи да су истовремено истраживали и дјеловање масти на млад организам.

- Наше истраживање је показало да маст и со имају супротно дјеловање на репродуктивно здравље. Исхрана са пуно масти убрзава долазак пубертета, али уколико је она превише засољена узрокује његово кашњење. Осим тога, први пут је доказано да је количина соли битнија за репродуктивно здравље од количине масти - истакла је Дори Питински, руководилац истраживања.

Судећи према подацима Свјетске здравствене организације, већина људи конзумира много више соли него што је потребно. Препоручена дневна доза за одраслу особу је пет грама соли, а примјера ради, пица садржи чак 75 одсто више од тога.

Заборавља се да је со већ присутна у природном облику у свим намирницама, а да се у неким врстама прерађене хране налази у много већим количинама. Познато је да су су месне прерађевине, зачини и грицкалице препуне соли, а хљеб садржи чак петину наших укупних дневних потреба за овом намирницом.