latinica  ћирилица
06/07/2015 |  13:24 | Аутор: ТАНЈУГ

Како се заштити од тропских врућина

Узимање течности, лагана исхрана, адекватна одјећа, избјегавање алкохола, мањи унос кафе, туширање и заштита од сунца, савјети су поводом високих температура.

Туширајте се или купајте у расхлађеној води, примјењујте и хладне облоге, пешкире, сунђере, купке за стопала, наводи Институт за јавно здравље Србије "Батут".

Љекари препоручују ношење лагане, комотне одјеће од природних матерјала свијетлих боја, а приликом излазка напоље, неопходан је шешир или капа са широким ободом и наочале за сунце.

Редовно треба уносити течност, прије свега воду, а елиминисати алкохол и смањите унос кафе и газираних безалкохолних пића.

Такође треба чешће конзумирати храну, при чему треба избјегавати храну с високим садржајем протеина.

Новорођенчад, одојчад и дјеца узраста до четири године посебно су осјетљива на високе температуре, при чему често не испољавају брзо знаке и симптоме као одрасли. Због тога дјеци треба обући памучну одјећу свијетлих боја која није тесна, а бебама је довољна пелена и бенкица без рукава.

Бебе и мала дјеца неће вам рећи да су жедни, зато је веома важно да им редовно дајете воду.

Током топлотних таласа бебама које сисају биће потребни додатни подоји а , између подоја, може им се понудити вода у кашичици. Бебе и дјецу за вријеме топлотног таласа не треба изводити напоље, а ако се изводе, то треба чинити искључиво у раним јутарњим или вечерњим сатима. Током изласка треба да буду у хладовини уз одговарајућу заштиту од сунца, што подразумијева памучну широку гардеробу која не стеже, свијетлих боја, шеширић, крему са заштитним УВ фактором.

Дјеци од годину дана и старијој могу се понудити комади залеђеног воћа, на примјер лубенице које могу да сисају и тако унесу додатно течност и истовремено се расхладе.

Редовно провјетравање просторија у стану је најбоље у раним јутарњим и касним вечерњим сатима, а у најтоплијем дијелу дана треба затворити прозоре, спустити ролетне да би се створила пријатна хладовина.

Они који користе вентилатор никада не треба да га усмјере директно ка себи, а они који користе клима уређај, треба да температуру у стану не буде испод 24 степени Целзијуса.

Што се тиче путовања, на пут треба кренути у раним јутарњим сатима, заштитити прозорска стакла кола тамним фолијама или засторима да би се спријечио контакт са сунчевим зрацима.

Не треба прекривати столицу за бебе пешкиром или памучним ћебетом јер то спречава кретање ваздуха, савјетују љекари и додају да током путовања треба правити честе паузе и обезбиједити довољан унос воде, наводи Институт "Батут".

Чешћи и мање обилни оброци

Стручњаци указују да климатски услови утичу на потребе организма за одређеном врстом хране, па тако у љетњем периоду, нарочито током високих температура, организам нема потребу за великим енергетским уносом, већ првенствено за одговарајућим уносом течности.

Дневне потребе се крећу од шест до осам чаша воде, односно један и по до два литра, некада и више течности, зависно од степена физичке активности и здравственог стања.

Љекари не препоручују надокнаду течности само уносом сокова без обзира на њихов садржај шећера или вјештачких заслађивача, а пожељни су освјежавајући напици попут хладног чаја, набоље биљног, припремљеног на уобичајен начин и охлађен у фрижидеру.

Хладни напици за којима обично посежемо када су велике врућине пријају само тренутно, али су опасни ако је особа прегријана и знојава, могу оштетити слузокожу ждријела па се може јавити бол у грлу и прехлада.

Када је у питању избор врсте хране, стручњаци савјетују већи унос поврћа и то свјежег или спремљеног кувањем на пари или у води или гриловањем и свјежег воћа.

Од млијечних производа, прије свега, млади сир од обраног млијека, јогурт и обрано млијеко, уз избјегавање јаких сирева, кајмака, павлаке и путера због велике количине масноће.

Такође је неопходно смањити унос меса, уз препоруку за коришћење рибе, пилетине и ћуретине, а не савјетује се пржење и поховање за припрему меса, као ни узимање сухомеснатих производа.

Житарице треба уносити свакодневно у мањој количини, хљеб и мусли, а смањити или искључити употребу лиснатих тијеста и пекарских пецива која садрже велике количине масноће.

И током љета исхрана треба да је редовна, што подразумијева одређен ритам оброка у току дана, а пожељни су чешћи, мање обилни оброци.

Посебну пажњу треба посветити правилном чувању намирница које се током љета брже кваре, прије свега, намирница животињског поријекла с обзиром да представљају добру подлогу за развој бактерија, а најосјетљивије су месо и прерађевине, риба, јаја, млијеко и млијечни производи, па их обавезно треба чувати у фрижидеру.

Стручњаци упозоравају да је од свих млијечних производа сладолед најчешћи кривац за тровање храном у овом периоду јер, по свом саставу јаје представља идеалну подлогу за развој салмонеле и зато је неопходна добра термичка обрада, те треба пазити при конзумирању колача, кремова и сладоледа који садрже свјежа јаја.