latinica  ћирилица
04/07/2015 |  15:56 | Аутор: Вечерње новости

Како елиминисати главобољу током путовања?

Болест путовања или кинетозу има свака пета особа у готово свим средствима превоза. Помаже гледање у даљину, и свијеж ваздух.

Особе које тешко подносе путовање, чак и на кратким релацијама, већ унапријед страхују од одласка на љетовање. Овај проблем је израженији у дјечјем узрасту, а најважније што треба да се спакује за пут су кесе, лепезе, флашице воде, таблете против мучнине...

Процјењује се да болест путовања или кинетозу има свака пета особа, а може да се јави у свим превозним средствима, најчешће у аутомовилу и на броду. Стручњаци објашњавају да настаје због сукоба на релацији око и уво. Наиме, унутрашње уво региструје да се аутомобил креће, али очи - усмјерене у аутомобилу - не. Мозак постаје збуњен, а код особа које су склоне мучнинама покреће се ланац непријатности који почиње нелагодом која затим прелази у мучнину, а завршава се повраћањем.

Срећом, постоје веома ефикасни начини да се овај проблем избјегне или умањи.

Да би се спријечила мучнине током вожње предложите особи која има овај проблем да гледа у даљину, ка хоризону - обајшњава др Горан Вукомановић, педијатар Универзитетске дјечије болнице у Тиршовој. - Подстичите је да гледа неку далеку тачку ван аутомобила. Могу да помогну игре ријечи или запажања. Причајте међусобно или пустите музику која опушта.

Обезбиједите циркулацију свјежег ваздуха. Свим особама у колима ће бити боље ако је прозор отворен, а по сваку цијену треба избећи мирисе хране у колима. Никако се не препоручује читање, играње видео-игрица или гледања филмова на малом ДВД монитору.

Возите што мирније, избјегавајте кочење и нагла скретања током вожње, јер неравномјерна вожња може да испровоцира мучнину - савјетује др Вукомановић. Одаберите што "равнији" пут, без кривина или великих успона и низбрдица. Правите паузе током вожње. Идеално је да то буде на свака два до три сата у трајању око барем 15 минута, и тада би сви путници требало обавезно да протегну ноге и прошетају поред кола.

Чим примјетите прве знаке мучнине, блиједило или појачано знојење, зауставите возило на првом прикладном мјесту. Најбоље гдје има хладовине, изађите, одморите се, па полако наставите. Може да помогне и лагано умивање водом.

У апотекама могу да се купе и лијекови против мучнине - каже наш саговорник. - Прије него што се одлучите за ову варијанту, најбоље је да се прво консултујете са љекаром. Јако је важно да се добро испланира вријеме узимања, барем 30-45 минута пред пут, и да доза буде адекватна, јер само у том случају ови препарати могу да помогну. Генерално, ови лијекови нису за бебе и малу дјецу.

ИЗБЈЕГАВАЈТЕ ТЕШКУ ХРАНУ

Прије путовања треба избјећи јаку и тешку храну. Није добро ни узимати превише течности, како прије тако ни током путовања.

Ни празан стомак није добро рјешење за путовање, мало сувог кекса, или пола банане су добар избор - каже др Горан Вукомановић. Уколико некоме изразито не прија да једе прије пута, не треба га форсирати, чак не мора ни воду да пије. Током путовања треба уносити течност по принципу "често, али мало".

АЛТЕРНАТИВНЕ МЕТОДЕ

Акупунктура и акупресура такође могу да смање тегобе попут мучнине, вртоглавице или нагона за повраћање. Акупресурне наруквице које се носе око ручног зглоба, константно притискују акупресурне тачке између двије централне тетиве на унутрашњем дијелу зглоба. Могу да се носе и код мучнине од анестезије послије операције, током трудноће или за вријеме хемиотерапије.