latinica  ћирилица
02/07/2015 |  14:14 | Аутор: MojeZdravlje

Љеност кобна за организам

Научници с аустралијског универзитета Дикин у Мелбурну, истраживањима су потврдили да физичка неактивност у знатној мјери повећава ризике од различитих физичких, али и психичких болести, међу којима предњачи анксиозност, објављено је у медицинском часопису BMC Public Health.
Излежавање (Фото: theguardian.com) -
Излежавање (Фото: theguardian.com)

У девет истраживања учествовало је 13.470 испитаника. Вишесатно сједење пред ТВ екранима, компјутерима и сличне физичке пасивности изазивају поремећај нагона за сном, узрокује све веће баријере друштвених активности човјека, а потом и ствара погодно тло за низ психичких проблема попут појаве анксиозности, раздражљивости, депресије...

Већ су претходна истраживања показала да физичка пасивност узрокује повећање ризика појаве хроничних болести, попут дијабетеса, претилости и различитих кардиоваскуларних обољења. Амерички научници савјетују да се у периоду од три сата обавезно издвоји пет минута за шетњу како би се поспјешила циркулација и нормално функционисање организма.

Свјетска здравствена организација препоручује дневну шетњу од 10.000 корака. Редовне физичке активности смањују ризик појаве рака дојке за 39 посто, смањују ризик рака цријева за 26 и ризик дијабетеса за 34 посто.

Према подацима СЗО, недовољне физичке активности су, након високог крвног притиска, цигарета и дијабетеса, четврти узрочник смрти људи у свијету.