latinica  ћирилица
02/07/2015 |  14:01 | Аутор: MojeZdravlje

Шетња у природи корисна за мозак

Резултати најновије америчке студије показали су да су излазак и шетња у природи корисни за функционисање људског мозга.

Научна студија, коју је провео тим стручњака предвођених професором Грегоријем Бретменом са Универзитета Станфорд, анализирала је 38 особа које су живјеле у урбаним срединама и које раније нису имале било какав облик менталног поремећаја.

Поменуте особе су подијељене у двије групе које су одређено вријеме провеле у шетњи природом.

Једна група је шетала 90 минута у природном амбијенту а друга у врло прометној улици након чега су одговарали на питања из упитника како би истраживачи могли оцијенити могућу повезаност са негативним осјећањима као што су депресија.

Резултати америчке студије су показали да су особе које су 90 минута провеле у шетњи у природи имале изражен пад негативних осјећања.

- Ово истраживање нам је дало врло поуздане резултате о томе да вријеме проведено у природи, чак и накратко, узрокује мање размишљања које је повезано, у одређеним случајевима, и са менталним обољењима попут депресије - рекао је Бретмен, главни истраживач студије.

Ново истраживање додатно утврђује досадашње аргументе о корисним ефектима времена проведеног у природи на људско здравље.