latinica  ћирилица
02/07/2015 |  10:27 | Аутор: Агенције

Љековита својства чуваркуће

Чуваркућа се на нашим просторима углавном гаји као украсна биљка. Међутим, може бити изузетно корисна у лијечењу бројних здравствених тегоба.

Чуваркућу карактеришу дебели меснати листови пуни воде и цвјетови звјездастог облика.

Чуваркућа расте од Марока до Ирана, кроз планине Пиринејског полуострва, Алпа, Карпата, Балкана, Турске и Кавказа. На нашим подручјима чешће служи као украсна него љековита биљка. Чуваркућа садржи танин, биљну слуз, уље, смолу, калцијумов малат, мрављу и јабучну киселину. Истраживања су потврдила да посједује флавоноиде и угљене хидрате.

У народној медицини користи се због својих антиупалних, адстрингентних и диуретичких својстава. Примјењује се у облику сока, облога, масти, тинктуре или чаја.

Чуваркућа је стари народни лијек за болести ува, оштећења бубне опне и губитак слуха. Њен сок раствара вишак церумена у ушима и смањује бол. Довољно је 2 до 3 мл сока из листа укапати у уво, мало одлежати и након неколико минута пустити да сок исцури из ува.

Чуваркућа има слично дјеловање као и алоја вера, која је позната у лијечењу различитих кожних тегоба. Због антиупалних и антисептичких својстава служи и као одлична прва помоћ код опекотина, убода и угриза, јер пружа брзо олакшање и смирење.

Чуваркућом можете третирати: курје очи, пјегице, ране и чиреве, херпес зостер, тврду кожу на табанима. Проблематично мјесто једноставно премажите соком чуваркуће или ставите облог од пререзаног листа.

Сок чуваркуће може се пити или гргољати у случају бронхитиса, гнојне упале зуба, уха и грла.

Чуваркућа у меду лијечи миоме и цисте на материци. Дјелује детоксикацијски и препоручује се након неумјерености у јелу и пићу.

Помијешана с врућом водом, мјешавина чуваркуће и меда снижава температуру. Чај од чуваркуће користи се код обилних менструација, менструалних грчева, дијареје и чирева. Труднице и дојиље треба да избегавају чуваркућу.

Прије употребе природних лијекова обавезно консултујте љекара.