latinica  ћирилица
30/06/2015 |  10:19 | Аутор: Агенције

10 најбољих извора протеина који убрзавају процес мршављења

Уколико желите да смршате на здрав и природан начин, морате обратити пажњу да у организам уносите довољно протеина.
Вегетаријанска исхрана - Фото: илустрација
Вегетаријанска исхранаФото: илустрација

Храни богатој протеинима потребно је дуже како би се сварила, а самим тим ћете сагорјети више калорија. Такође, захваљујући протеинима, дуже ћете имати осјећај ситости. Следећих десет намирница убрзавају сам процес мршављења, а да при томе никада нећете осјетити глад.

Бадеми

Свакодневно уносите сирове бадеме, јер је само педесетак грама дневно довољно како не бисте осјећали глад између оброка. Богати су протеинима те смањују жељу за нездравим грицкалицама и слаткишима.

Сјеменке бундеве

Конзумирајте их ујутро у комбинацији са овсеним (или другим) житарицама како бисте што дуже задржали осјећај ситости. Захваљујући овим сјеменкама нећете доћи у искушење да једете разне грицкалице између оброка.

 

Јаја

Јаја су одличан избор за доручак или ручак, јер дају осјећај ситости те стабилизују ново шећера у крви. Препоручују се особама које желе да што прије изгубе сувишне килограме. Ипак, за ове сврхе најбоље је конзумирати домаћа јаја.

 

Јогурт

Додајте кашику јогурта у житарице, смоотхие или га конзумирајте без ичега. Храна богата протеинима спречава опадање нивоа шећера у крви те нећете имати потребу за слаткишима. Избјегавајте јогурте који у себи садрже шећер.

 

Месо

Месо животиња које се искључиво хране травом богато је протеинима, али и жељезом. Редовно га конзумирајте како бисте имали довољно енергије за свакодневне активности.

 

Масна риба

Омега-3 масне киселине неопходне су за одржавање нивоа шећера у крви. Највише их има у сардинама и лососу, али и другим масним врстама рибе. Редовним конзумирањем намирница које су богате здравим омега-3 масним киселинама “створићете“ осјећај ситости

Сочиво

Ова намирница богата је протеинима и влакнима који су одговорни за успостављање нормалног нивоа шећера у крви. Самим тим, дуже се осјећате ситима те немате потребу за слаткишима и грицкалицама између оброка.

Хумус

Храњиви сос идеалан је у комбинацији са поврћем и интегралним житарицама. Богат је протеинима и влакнима те смањује осјећај глади у послијеподневним сатима, када имате највећу потребу за грицкалицама и слаткишима.

Квиноја

Квиноја је јужноамеричка биљка које се називала “злато Инка“ и једна је од најстаријих сјеменки на свијету. Не садржи глутен те је одлична замјена за рижу и друге зрнасте намирнице. Садржи велику количину протеина и влакана који ће вас дуго држати ситима. Ако је користите умјесто житарица, смањићете унос угљених хидрата у организам. Можете је конзумирати у салатама, али и у великом броју куханих и пржених јела.

 

Протеински прах од смеђе риже

Ово је најбржи и најлакши начин да унесте потребну количину протеина у организам. Протеински прах помијешајте са јогуртом или млијеком како бисте направили укусни напитак. Конзумирајте га што чешће да бисте што прије дошли до жељеног циља.