latinica  ћирилица
30/06/2015 |  10:11 | Аутор: Б92

Колико нас трује пластична амбалажа?

Упркос томе што већина нас користи пластичне посуде, амерички стручњаци истичу да многе од њих садрже опасне хемикалије, и да временом могу да постану права легла бактерија.

Укратко, "највећи ризик представља бактеријска контаминација", наводи доктор Ролф Халден са Универзитета у Аризони.

- Велики број посуда намијењен је једнократној употреби и најчешће није дизајниран за лако чишћење, што значи да што га дуже употребљавате, то су веће шансе да ће се микроорганизми намножити до те мјере да ће производ постати опасан - додаје Халден.

На примјер, пластичне флаше могуће је ефикасно очистити једино тако што би се у грло сипала кључала вода, али на тај начин би се боца уједно оштетила.

У једном канадском истраживању из 2002. године испитиван је квалитет воде у пластичним флашама ученика основних школа. Испоставило се да је двије трећине узорака имало толико бактерија да су били проглашени непогодним за употребу. Томе је додатно допринијела чињеница да су многа дјеца изнова пунила боце које претходно нису биле опране.

Али, шта је са стандардим пластичним посудама које се могу наћи у скоро сваком домаћинству?

Стручњаци итсичу да ни оне нису безбједне за употребу јер хемикалије које улазе у њихов састав могу продријети у храну, нарочито ако их перете у машини за суђе, загријавате у њима храну у микроталасној пећници или их остављате изложене сунцу током дужег временског периода.

Најбоље би било провјерити ознаке на ПЕТ амбалажи и држати посуде на оптималној температури.

Амбалажа са ознаком #1 намијењена је искључиво једнократној употреби.

Бројеви #2, #4, и #5 указују на то да је производ релативно безбједан за употребу. У питању је врста пластике у којој се најчешће складиште јогурт, маргарин и разне течности попут сирупа.

Ознака #3 односи се на поливинил хлорид (ПВЦ) у чији састав улазе фталати који узрокују дисбаланс хормона у организму. Срећом, ПВЦ ријетко налази своју употребу у индустрији хране, а треба га избјегавати у потпуности.

Посуде са ознаком #6 требало би се отарасити што је прије могуће јер је могуће да је у питању стиропор чије канцерогене хемикалије могу продријети у храну. Упркос томе што поједине намирнице попут вреле кафе добијамо у чашама од стиропора, овај материјал није много отпоран на топлоту, а нарочито треба избјегавати његово загријавање у микроталасној.

Ознака #7 односи се на све врсте пластике које не спадају у категорију од #1 до #6 што значи да потрошач никако не може да зна од чега се посуда састоји. Амбалажу са овом ознаком зато би најбоље било избјегавати.