latinica  ћирилица
26/06/2015 |  21:21 | Аутор: Б92

Имате ли синдром немирних ногу?

Ако се ноћу често преврћете у кревету и не можете да заспите због непријатног и донекле болног осјећаја у ногама, могуће је да спадате у онај дио популације који пати од синдрома немирних ногу.

Стања познатог још и као Вилис-Екбомова болест најчешће се јавља ноћу и током одмарања, а одликује га непријатан и донекле болан осјећај у ногама који ублажава њихово помјерање. Код неких људи, овај осјећај се може јавити и у рукама.

Синдром се у 50 одсто случајева насљеђује а најчешће га узрокује анемија. Може се јавити у било ком периоду живота, па чак и у дјетињству.

Третман зависи од интензитета и учесталости јављања непријатног осјећаја.

Они који углавном спавају мирно не придају му много значаја, док би они који се са овим проблемом сусрећу бар једном или двапут недјељно требало да провјере ниво гвожђа у крви. Неки лијекови попут антидепресаната, лијекова против мучнине или седативних антихистаминика могу да погоршају проблем.

Ако стање постане хронично, може да отежа обављање свакодневних активности. У том случају, у терапију би требало укључити агонисте допаминског рецептора, лиганде или неки од опиоида.