latinica  ћирилица
25/06/2015 |  11:31 | Аутор: ТАНЈУГ

Терапеутска својства марихуане ограничена и несигурна

Терапеутска својства марихуане су ограничена и несигурна, зависно од симптома, закључак је америчке студије у којој су анализирани резултати 79 клиничких испитивања.
Конзумирање марихуане - Фото: илустрација
Конзумирање марихуанеФото: илустрација

Анализа испитивања, спроведена на 6.500 учесника, сугерише да је та биљка, која садржи психоактивну супстанцу, повезана с промјенљивим побољшањем симптома, али ниједно клиничко испитивање не успијева то да докаже статистички, оцјењују стручњаци у часопису "ЈАМА".

Аутори су закључили да канабиноиди могу бити дјелотворни у лијечењу хроничних неуропатских болова и грчева проузрокованих мултиплом склерозом.

Међутим, такође, сматрају да су слаби докази да марихуана може да помогне обољелима од рака који имају мучнину и повраћање због хемотерапије и особама које пате од несанице и Туретовог поремећаја.

Када је ријеч о напетости и о депресији, није примијећено никакво побољшање.

Истраживање показује и повећан ризик од неких нуспојава, па и тешких, међу којима су најчешћи вртоглавица, сувоћа уста, мучнина, умор, поспаност, еуфорија, повраћање, дезоријентисаност, смушеност, губитак равнотеже и халуцинације.

Аутори студије напомињу да су потребна "темељнија клиничка испитивања да би се потврдио ефекат канабиноида и додатна истраживања ради процјене саме биљке, с обзиром да нема много научних информација о њеном дјеловању".

У САД су 23 савезне државе и Вашингтон, савезна пријестоница, озаконили примјену марихуане у медицинске сврхе, а многе друге земље имају сличне законе.