latinica  ћирилица
23/06/2015 |  17:03 | Аутор: РТС

Од воћа се лако можете угојити, јер јача глад

Фруктоза је шећер који садрже сви воћни плодови и поједине врсте поврћа. Иако је здраво, превише воћа може бити лоше, а неки од симптома превеликог уноса фруктозе су умор, грчеви, надутост, лош задах, мучнина и бол у желуцу.
Воће - Фото: илустрација
ВоћеФото: илустрација

Интолеранцију на прехрамбени шећер могу изазвати и мале количине лактозе (шећера у млијеку) или фруктозе. Проблем је у томе што наша цријева нису способна да сваре све те врсте шећера па се вишак фруктозе и лактозе задржава у дебелом цријеву, гдје бактерије изазивају ферментацију и производњу водоника који човјек кроз два до три сата избацује у издаху, уз надутост, грчеве и друге проблеме.

Недавна истраживања потврдила су, на примјер, везу између стања мозга и бактерија у цријевима па је закључак да овакве врсте нетолеранције могу потстакнути и депресију, осцилације у расположењу и неконтролисане реакције.

„На примјер, ако човјек једе брескве и има реакцију, требао би их избацити из прехране на неко вријеме“, савјетује Ненси Маркусовић, директорка нутриционистичког и хомеопатског саветовалишта Allium у Загребу. Лоша реакција не мора увијек бити повезана с нетолеранцијом на фруктозу. Људи код којих је утврђена нетолеранција требају прилагодити прехрану тако што ће дневни унос воћа смањити на једну до највише двије порције дневно и избјегавати оно воће које изазива најтеже реакције.

Стручњаци још не знају довољно како би утврдили зашто воће код неких изазива реакцију, осим што се претпоставља да је ствар у различитој осетљивости цријева. Процјењује се да око трећина пацијената који имају проблема с нетолеранцијом фруктозе или лактозе пати од синдрома иритабилног цријева, иако те појаве и не морају бити повезане.

Сметње могу изазвати све врсте воћа, прије свега оно које је слађе. Ипак, фруктозу садрже и неке врсте поврћа, као што су тиквице и грашак, а проблем могу бити и све врсте хране са додатим шећерима, попут кекса или заслађеног јогурта.

Слађе воћке једите након буђења и прије тренинга

Велика разлика нивоа фруктозе и глукозе корисна је кад ујутру треба разбудити организам. Банана или грожђе након буђења ће зауставити процес разградње мишића који се догађа током сна.

Фруктоза из диње, крушке или јабуке пола сата прије тренинга даће вам здраву енергију да издржите физичку активност и не огладните до краја.

И слатки сирупи могу изазвати пробавне сметње

Људи с нетолеранцијом на фруктозу свакако морају избјегавати и сирупе с тим шећером, попут јаворовог, кукурузног или воћног, а чак им и мед може изазвати проблеме. Будући да се фруктозно-глукозни сируп, који је најчешће „кривац“ за поремећај дебљине, индустријски додаје у храну, пазите шта купујете.

Избјегавајте воће за десерт

Добро вријеме за конзумацију воћа је јутро прије доручка, односно између оброка, а никако на крају оброка. Ако се помијеша с храном из оброка, фруктоза која ферментише може изазвати пробавне проблеме и код оних који иначе немају проблема с воћем.