latinica  ћирилица
19/06/2015 |  16:13 | Аутор: Агенције

Дјеца и кућни љубимци

Када дијете затражи да му купите љубимца, прво би требало да утврдите шта је најбоље да добије, узимајући у обзир услове и потребе љубимца. Обавезно треба предочити дјетету које би биле његове обавезе.
Кућни љубимац - пас    (Фото:  Magnolia Pictures) -
Кућни љубимац - пас (Фото: Magnolia Pictures)

Скоро свако дијете жели да има кућног љубимца. Он је важан дио породице и дјечијег одрастања, јер тако најмлађи уче да брину о некоме, уче се одговорности и обавезама.

Када малишан затражи да му купите куцу, мацу, папагаја, рибице..., прво би требало да утврдите шта је најбоље да добије, узимајући у обзир услове и потребе љубимца. Затим, предочите дјетету које би биле његове обавезе (храњење, мијењање воде, четкање, шетња).

Рибице су можда најлакше за држање, али дијете са њима не може да се игра и мази их. Оне су добра идеја за прво вријеме, док га не научите да их редовно храни и чисти акваријум. Ако ваше дијете није превише ревносно, рибице или водена корњача су идеалан избор.

Папагаје, канаринце, зебе воле малишани који баш и не желе да излазе по киши и воде пса у шетњу. Ове птице чак можете научити да се мазе и слободно шеткају по кући. Ако дјетету поклоните пар зебица, научиће битне животне лекције, али и оне из биологије. Видјеће како свијају гнијездо, носе јаја, како се лежу птићи и како родитељи брину о њима, хране их и уче да лете.

Маце су такође добра опција за инертну дјецу јер не захтијевају превише пажње и бриге. Пуна чинија хране и воде, као и посуда са пијеском су све што им је потребно, уз мажење и играње.

Пси су најзахтјевнији љубимци, али и најбољи пријатељи дјеци и осталим члановима породице. Док су још мали, то је као да имате још једно дијете у кући, непрекидно траже пажњу, немирни су, потребно их је вакцинисати, водити код ветеринара, четкати, купати, шетати, васпитавати шта смијеју, а шта не... Ретривер, лабрадор, али и многе друге расе су идеални за породице са малом и већом дјецом. Интелигентни су, стрпљиви, умиљати, воле да се играју и привржени су газдама. Ако желите да ваше дијете има вијерног друга и заштитника, онда је пас прави избор.