latinica  ћирилица
14/06/2015 |  19:16 | Аутор: РТС

Марихуана: Граница између лијека и порока?

У Србији постоји иницијатива пацијената да се марихуана легализује у медицинске сврхе, а та тема је заокупила велику пажњу јавности. Неки пацијенти марихуану виде као биљку спаса, а позивају се не лична искуства као и на искуства земаља у којима се марихуана користи у лијечењу. Противници легализације наводе да дејство марихуане још није довољно клинички испитано и да је то корак ка тежим облицима наркоманије и повећању зависности.


Саша Мићић (44) се двије деценије бори са мултиплом склерозом. Замагљен вид, отежан говор и ход покушао је да ријеши свим регистрованим лијековима. Сада тврди да му је боље од уља канабиса које је недавно почео да користи али је због тога доспио у полицију, јер уље канабиса у Србији може да се купи једино на црном тржишту, код дилера.


"Позвао сам телефоном дјевојку од које купујем уље канабиса. Отишао сам са супругом да се нађем са њом, а након куповине, дошла је полиција и ухапсила нас. Одвели су нас у станицу и када сам им све објаснио, убрзо су нас пустили. Остао сам без јединог лијека који ми помаже и плус смо означени као корисници наркотика", објашњава Саша. 

Саша је један од многих пацијента који верују да марихуана за њих представља биљку спаса. У Србији су ти пацијенти организовани у два удружења (ИРКА и Лејкализација) која се залажу за легализацију марихуане у медицинске сврхе. Као примјер наводе и 11 земаља Европске уније у којима је употреба канабиса легализована за лијечење.

Слично мишљење имају и многи људи из струке међу којима су др Милан Савић, директор болнице "Свети Сава", као и проф. др Славица Ђукић Дејановић, директорка болнице "Др Лаза Лазаревић.

Иако најранији записи о коришћењу марихуане датирају из трећег миленијума прије нове ере, дебата о легализацији те биљке у медицинске сврхе и данас изазива велику пажњу јавности и стручњака.

Иницијатива полази од оних који би требало да имају директну корист – од пацијената. Никола Нешовић из удружења ИРКА, заједно са окупљеним пацијентима који имају различите дијагнозе, обратио се РТС-у са захтјевом за помоћ.

Наводи да су забраном канабиса угрожена основна људска права, а првенствено право на избор лијечења и то људима којима једино канабис може да помогне.

"Основали смо удружење 2013. и првенствено се бавимо едукацијом. Међутим, због тренутне ситуације постали смо удружење обољелих, јер нам се све више пацијената обраћа за помоћ", истиче Нешовић.

Један од обољелих који тврди да му је канабис већ помогао је и Бранислав Вукић.

"Имао сам неке промјене на младежу, доктори су ми га палили и спалили до пола. Послије је из те половине израстао други младеж, као печурка. Онда сам на интернету видео филм Рика Симпсона, који је људе лијечио уљем од канабиса. Уље нисам имао, па сам направио путер од канабиса и узимао га повремено. Након извјесног времена горњи младеж се смањио и нестао, а убрзо и доњи. Лично сам се увјерио у невјероватну дјелотворност медицинског канабиса", наводи Вукић.

Истиче да би легализација канабиса у медицинске сврхе за њега значила слободу, сигурност и превентиву.

Сличног става је и Градимир Вељковић, који болује од мултипле склерозе, и наводи да му уље канабиса изузетно прија.

"Најосјетније побољшање је потпуни престанак хроничног тешког умора, који је једна од бројних манифестација ове опаке болести. Друге помаке не могу да изолујем, али су могући. Ради се о томе да сам 2012. почео да користим апитерапеутске препарате (прополис, матични млеч и крему са апитоксином) и да је једино хронични умор био велики проблем са којим сам се изборио тек уз помоћ уља канабиса", објашњава Вељковић.

Истиче да би легализација значила престанак прогона обољелих и њиховог страха од полиције, као и престанак подвала људима од стране криминалаца у виду лажног уља и лажног канабиса за израду уља.

Захтјев за легализацију у Министарству

У Министарство здравља стигао је захтјев за легализацију марихуане у медицинске сврхе. Предао га је у име удружења "Лекализација" директор болнице "Свети Сава" др Милан Савић, који тврди да постоје доказана дејства марихуане на здравље.

"Она су углавном код неких тежих обољења, као што су малигне болести или код неких тежих неуролошких стања као што је мултипла склероза или анорексија", поручује Савић.

Након подношења захтјева формирана је радна група, коју чине стручњаци из разних области, од медицине, преко правосуђа, па до пољопривреде. Они ће на основу прикупљене документације из Србије и свијета, донијети мишљење о канабису.

Ипак, ова тема данас изазива неслагање стручњака, нарочито када је ријеч о лијечењу онколошких пацијената.

Противници легализације у свијету тврде да дејство канабиса није довољно клинички испитано, да би се легализацијом повећали тежи облици наркоманије и број зависника, али и да његовим интензивним коришћењем настају психички проблеми.

Упозоравају на већу могућност стварања зависности, као и на неке нежељене учинке као што су психоза и параноја. Велики је број аргумената у којима се истиче да је ријеч о првом кораку ка легализацији осталих дрога и повећању склоности ка наркотицима уопште.

Свјетска здравствена организација на свом сајту наводи да је неколико студија показало терапијске ефекте канабиса када је ријеч о мучнини и повраћању код пацијената са болестима као што су канцер и АИДС. Међутим, наводи се да је потребно наставити истраживања у тој области.

Упркос томе, у неким развијеним земљама марихуана је заправо лек. Директорка Клинике за психијатријске болести "Др Лаза Лазаревић" и председница Одбора за здравство Скупштине Србије проф. др Славица Ђукић Дејановић објашњава за РТС да је разлика између лека и отрова који се користи као опојно средство заправо у дози.

"Дакле, једна иста супстанца, и ми имамо искуство са морфином, што је један од најјачих лијекова и спречава муку, повраћање, болове, а ако се користи непримјерено дуго и у недозвољеним дозама, може развити морфиноманију, једну од најопаснијих зависности", наводи професорка Ђукић Дејановић.

Напомиње да је слично и са марихуаном, која је препозната као средство које смањује муку код особа које примају цитостатике и код којих повраћање и мука не могу на друге начине да се регулишу и као сигурно средство које помаже приликом повећања очног притиска, код глаукома, а такође и код неких особа које болују од мултипле склерозе, кад имају спастичну форму, смањује затегнутост мишића.

Због тога, Славица Ђукић Дејановић истиче да не би требало да имамо предрасуде зато што неки злоупотребљавају одређену супстанцу, и наводи да би у строго контролисаним условима требало да примјењујемо све што је у интересу пацијената. Напомиње и да постоји отпор, посебно оних који се плаше да отворено кажу да марихуана може бити лијек само у одређеним условима.

Истиче и да је потребно разбијати табуе у два колосјека. Како каже, један је неистина која се пласира да марихуана помаже свуда и свакоме, а други је да је марихуана опасно средство и да нико не сме да је користи, што је такође неистина.

Осим пацијената и стручњака, и шира јавност је веома заинтересована за тему легализације марихуане. Пут до правог рјешења води кроз дебату стручњака из различитих области као и кроз информисање.