latinica  ћирилица
08/06/2015 |  16:23 | Аутор: Вечерње новости

Бол према годинама

Свако доба у животу има своје предности, али и болести. Док се 20-годишњаци ријетко жале на нешто, већ у четвртој деценији почињу муке.

За овај период типичне су главобоље, а убрзан начин живота, сједење пред компјутером, стрес на послу, жеља да се изгради каријера и одржи породица - фактори су који доприносе учесталим мигренама. За ослобађање притиска у глави, љекари предлажу дубоко дисање, њежне масаже, топле купке и вјежбе испред компјутера.

Тридесетогодишњаци пате и од Карпал-Тунеловог синдрома, бола у рукама узрокованог притиском на нерве у зглобовима. У ризичне групе спадају особе са генетском предиспозицијом, ранијим повредама, али и они које претјерано користе мобилне телефоне, таблете и играју компјутерске игре. Рјешење је да, ако икако можете, смањите употребу ових средстава јер они иритирају већ оштећене нерве. Помажу и вјежбе за јачање мишића руку и физикална терапија, а у посебно тешким случајевима неопходна је операција.

За четрдесете и педесете карактеристичан је бол у леђима. Како старимо, неправилно сједење и спавање узимају данак. Обратите пажњу на држање током дизања терета. Идеално, тежина не би требало да прелази четвртину ваше тежине. Испробајте и други душек, нове позе док спавате, пилатес или јогу.

У шездесетим и седамдесетим ваш вјерни друг могао би да буде остеоартритис. Најважније је да будете активни, да држите тежину под контролом и наставите да се крећете упркос болу у куковима, зглобовима, кољенима.