latinica  ћирилица
08/06/2015 |  14:43 | Аутор: Агенције

Њежне латице руже јачају срце и нерве

Ова биљка опојног мириса је права ризница витамина А, Ц, Б3, Д и Е. Етерично уље је изразито добро за његу осјетљиве и суве коже лица и тијела...
Чај од ружа (илустрација) (фото: www.wallpaperhere.com) -
Чај од ружа (илустрација) (фото: www.wallpaperhere.com)

Ружу (Rosa centifolia) не зову случајно краљицом цвијећа. Дивили су јој се још древни Феничани, Египћани, Грци и Римљани. За њих је значила љубав, срећу и заштиту, а то се готово није промијенило до данас. Због изузетних својстава и симболике, у средњем вијеку често је била заштитни знак на грбовима властеле.

Почиње да цвјета крајем маја, а сјеме сазријева од августа. Врло је отпорна и успјева на готово свакој врсти земљишта. Ружа не само што плијени љепотом већ је и љековита. Права је ризница витамина А, Ц, Б3, Д и Е, док су латице богате етеричним уљима, танином, шећером, лимунском и винском киселином, али и бројним ароматичним састојцима.

Њен мирис подиже расположење, а састојци у латицама јачају срце и нерве. Чај од цвјетова прочишћава крв и смирује. Ружа помаже и код лијечења упале грла, реуматизма, жутице, чишћења јетре, вртоглавице, главобоље, а обнавља и цревну флору послије антибиотске терапије. Ружин цвијет ублажава и менструалне тегобе, нарочито уколико је менструација обилна. Осим чаја дјелотворан је и сируп од латица.

Након брања и чишћења од инсеката и других дијелова биљке, латице се суше на топлом, сувом и тамном мјесту. Сушење траје до недјељу дана, зависно од влажности окружења. Да би одржале свежину, квалитет и мирис, требало би их чувати у добро затвореној амбалажи на сувом и тамном мјесту. За то су најбоље посуде од стакла, порцулана или лимене кутије.

Чај се никако не препоручује трудницама без консултације са љекаром, као и особама које имају проблема са камењем у бубрезима и жучној кеси. Код посебно осјетљивих особа такође може доћи до нежељених ефеката у виду проблема са дисањем, жгаравице и мучнине. Уколико се тако нешто догоди, треба прекинути са конзумирањем овог чаја.

Етерично уље руже је изузетно заступљено и у козметичким производима и парфемима. Изразито је добро за његу лица и тијела, нарочито осјетљиве и суве коже. Показало се да спрјечава и њено старење. Веома је скупо и цијењено, због чега га зову краљицом етеричних уља. За његову прозводњу потребно је много рада и огромна количина латица- чак око 3.000 кг за литар уља. Али зато, због изузетне концентрованости довољна је мала количина у ароматерапији или производњи парфема. Ружино уље је и добар антидепресив и афродизијак.

Ружина водица се добија парном дестилацијом руже, изузетно је дјелотворна против акни на лицу, а посједује и умирујуће и антисептично својство. Купка помаже код реуме, а постиже и изузетно опуштајући ефекат.

 

АРОМАТИЧНИ НАПИЦИ

Сируп се справља тако што се двије пуне шаке латица прелију са пола литра кључале воде и остави да одстоји 24 часа. Након тога се процеди, а течност укува са 250 г шећера. Пред крај додати сок од једног лимуна и кувати још пет минута. Овај сируп се посебно препоручује код болести дисајних путева, а да би ефекат био што бољи, требало би дневно попити двије до четири супене кашике.

Чај се припрема тако што се двије супене кашике осушених и уситњених латица прелију са 3дл вреле воде. Садржај се остави поклопљен да одстоји пет до десет минута, затим проциједи и пије. Ради бољег укуса треба бирати латице са јачим мирисом и не претјерано осушене. Чају може да се дода и мед по жељи или други заслађивачи. Укусан је и послужен са кексом и џемом.