latinica  ћирилица
03/06/2015 |  09:37 | Аутор: Независне

"Епидурал" снижен на 150 КМ

Цијена услуге епидуралне анестезије у Универзитетској болници Клинички центар Бањалука од 1. јуна је снижена са 500,38 КМ на 150 КМ, потврђено је у највећој здравственој установи у Републици Српској.

Епидуралну анестезију, како нам је речено у бањалучкој болници, од почетка ове године до данас затражило је 26 пацијенткиња у УБКЦ Бањалука.

"Управни одбор установе је 9. априла усвојио цјеновник услуга, којим је уврштена и измјена цијене ове медицинске услуге, а с циљем да буде приступачнија свим нашим пацијенткињама", каже Наташа Штркић, портпарол УБКЦ Бањалука.

Поред измјене цијене ове врсте услуге, нешто раније је снижена цијена присуства оца порођају, и то на 20 КМ.

Услугу епидуралне анестезије или безболног порођаја могуће је добити и у болницама у Фочи, Тузли и Сарајеву, гдје је бесплатна. У болници Касиндол у Источном Сарајеву кошта 400 КМ, али се, према подацима које смо јуче незванично добили, привремено и не ради.

"Апликација епидуралне анестезије приликом порођаја не спада у обавезно здравствено осигурање и не финансира се од стране Фонда здравственог осигурања РС, па већина болница које пружају могућност кориштења ове медицинске услуге утврђује и цијене", речено нам је у Министарству здравља и социјалне заштите РС.

Епидурална анестезија у акушерству се ради већ четврту годину у УБКЦ Бањалука. Ту врсту анестезије већ преко 20 година раде љекари анестезиолози Клинике за анестезију и интензивно лијечење у другим хируршким гранама - ортопедској хирургији, васкуларној хирургији, у терапији бола и слично. Основна предност епидуралне анестезије у акушерству је ефикасно отклањање бола, што омогућава лакши порођај и мању исцрпљеност породиље.