latinica  ћирилица
30/05/2015 |  11:56 | Аутор: Агенције

Вожња бициклом по граду није добра за здравље

Бициклистима у граду се препоручује ношење заштитних маски, бирање стаза с мањим саобраћајем и избјегавање вожње иза већих возила на дизел гориво.
Вожња бициклом - Фото: илустрација
Вожња бицикломФото: илустрација

Вожња бицикла у граду добра је за смањење загађења ваздуха, али није добра за здравље бициклиста, показују резултати истраживања које објављује лист Аустралијен.

Вожња бицикла у градовима с великим саобраћајним гужвама срцу и плућима може донијети више штете него користи због удисања загађеног ваздуха, кажу научници Тринити Колеџа из Даблина који су провели истраживање. Премда су и пјешаци угрожени, бициклисти се излажу већем напору па удишу више издувних гасова те штетних материја које у ваздух долазе од кочница и аутомобилских гума.

Још једно истраживање проведено 2011. у Великој Британији показује да бициклисти удишу више смога. Лондонски универзитет  провело је истраживање које је показало да бициклисти имају 2,3 пута више честица смога у плућима од пјешака који се крећу истим подручјем.

Бициклистима у граду се препоручује ношење заштитних маски, бирање путева с мањим саобраћајем и избјегавање вожње иза већих возила на дизел гориво.