latinica  ћирилица
29/05/2015 |  14:49 | Аутор: СРНА

УБКЦ Бањалука: Пацијенткињама омогућена реконструкција дојке

Клиника за пластично-реконструктивну хирургију Универзитетске болнице-Клиничког центра Бањалука, заједно са Удружењем за пластичну, реконструктивну и естетску хирургију Српске и Савезом жена обољелих од карцинома дојке "Искра" организовала је у Бањалуци предавања о теми "Примарна и секундарна реконструкција дојке".
УКЦ РС - Фото: илустрација
УКЦ РСФото: илустрација

Помоћник министра здравља и социјалне заштите Републике Српске Милан Латиновић прије почетка предавања рекао је да је прошле године у Републици Српској урађено седам, а у току ове године четири тоталне реконструкције дојке код пацијенткиња обољелих од карцинома дојке, а које је финансирао Фонд здравственог осигурања Српске.

Истичући да је естетски сегмент веома важан у лијечењу ове опаке болести, Латиновић је рекао да је ресорно министарство посветило пажњу и естетској хирургији, односно реконструктивној и пластичној хирургији.

"Пацијенткињама обољелим од рака дојке Фонд здравственог осигурања Републике Српске у потпуности финансира трошкове здравствене заштите, а једини смо у региону гдје овај фонд финансира и реконструкцију одстрањене дојке", рекао је Латиновић новинарима у Бањалуци.

С обзиром да се против ове опаке болести може борити само уз помоћ ране дијагностике, Латиновић је истакао да су активности ресорног министарства усмјерене на обезбјеђивање квалитетне ултразвучне и рендген дијагностике.

"Најзначајнија нам је набавка дигиталног мамографа, који је инсталиран у Универзитетској болници-Клиничком центру Бањалука. Упоредо с тим, радили смо и на развијању квалитетне терапијске услуге, али свакако и хируршка услуга има велики значај", рекао је Латиновић.

Начелник Клинике за пластично-реконструктивну хирургију Универзитетске болнице-Клиничког центра Бањалука Никола Барош истакао је да је циљ предавања на првом мјесту подизање свијести жена којима је усљед здравствених проблема одстрањена дојка.

"Желим свим пацијенткињама обољелим од рака дојке указати на бесплатне реконструктивне захвате који се раде у Српској", рекао је Барош.

Иако број жена које се одлучују на реконструктивне захвате расте, Барош каже да заинтересованост још није тако велика као што се очекује.

Барош сматра да средина у којој живимо спутава жене да послије одстрањивања дојке ураде и њену реконструкцију.

"Највећи број пацијенткиња се послије губитка дојке затвара у себе, не желе да се експонирају, а са друге стране узрок је и неупућеност у могућности које им се пружају", рекао је Барош.

Предсједница Савеза жена обољелих од рака дојке "Искра" Бањалука Азра Икаловић рекла је да, осим бола који жена трпи током лијечења, у истој мјери трпи и психички бол због недостатка дојке и косе од хемотерапије.

Она је истакла да је ово предавање значајно за све жене обољеле од ове тешке болести, те да су данас присутне представнице удружења жена обољелих од рака дојке из цијеле БиХ.

Према њеним ријечима, у Српској се најчешће за реконструкцију дојке одлучују углавном млађе жене.

"Свака пацијенткиња прије операције прође кроз наш Центар за дојку, гдје јој се предочи могућност да се приликом уклањања дојке одмах може урадити и реконструкција овог органа", нагласила је Икаловићева.

Према подацима Фонда здравственог осигурања, пацијентима обољелим од малигних болести у Републици Српској обезбијеђен је најсавременији третман за лијечење радиотерапијом и то без чекања у Центру за радиотерапију у Бањалуци.

Осигураницима који долазе из других крајева Српске, којима није неопходно болничко лијечење, обезбијеђен је и смјештај у Бањалуци.