latinica  ћирилица
27/05/2015 |  12:07 | Аутор: СРНА

Вирусом херпеса против рака коже

Генетски модификована верзија вируса који уобичајено узрокује лабијални херпес показала се успјешном у лијечењу рака коже, кажу научници.

Модификовани вирус херпеса је безопасан за нормалне ћелије, али када се убаци у туморе он се реплицира и ослобађа супстанцу која помаже у борби против рака.

Резултати истраживања, објављени у "Часопису за клиничку онкологију", показују да би ова терапија могла да продужи живот појединих пацијената за неколико година. Овакво лијечење још није одобрено, наводи Би-Би-Си.

Сличне "имунотераприје" за меланом већ су доступне у САД и Европи, али научници вјерују да би T-Vec, како се ова терапија зове, био добродошао додатак. То ће бити прво лијечење меланома у ком се користи вирус.

У до сада највећој студији ове врсте о вирусу који дјелује против рака учествовало је 436 пацијената у 64 центара у САД, Британији, Канади и Јужноафричкој Републици, код којих је дијагностикован малигни меланом који не може да се оперише.

Вођа британског тима са Институа за истраживања рака у Лондону, професор Кевин Харингтон, рекао је да постоји велика заинтересованост за примену вирусних третмана, као што је T-Vec за рак, јер они могу да изведу двоструки напад на туморе - са једне стране директно убијају ћелије рака, а са друге окрећу имуни систем против њих.

Вирус лабијалног херпеса је веома заразан и лако се преноси међу људима.