latinica  ћирилица
15/05/2015 |  10:13 | Аутор: ТАНЈУГ

Тајна доброг здравља у снази стиска руке

Максимална снага стиска руке се с годинама се смањује, али људи којима та снага опада бржим темпом, налазе се у већем ризику од здравствених проблема.
Руковање (илустрација) -
Руковање (илустрација)

Тајна здравог живота - процјењивање вјероватноће за преурањену смрт, срчани или мождани удар могла би да лежи у длану, наводи се у студији коју је објавио медицински часопис Ланцет.

Истраживање спроведено на више од 14.000 људи у 14 земаља сугерише да је снага стиска шаке бољи показатељ будућег здравља и крвног притиска.

Међународни тим љекара је објавио да би испитивање снаге стиска могло бити једноставан и јефтин тест, али стручњаци ипак тврде да није јасна повезаност између снаге стиска шаке и здравља срца, тако да су потребна додатна истраживања.

Максимална снага стиска с годинама се смањује, али људи којима та снага опада бржим темпом налазе се у већем ризику од здравствених проблема, сугерише студија.

Жене у двадесетим имају снагу стиска од око 34 кг, што код жена у седамдесетим пада на 24 кг, док су еквивалентни износи за мушкарце 54 кг односно 38 кг.

Истраживање је показало да смањање снаге за пет килограма увећава ризик од преурањене смрти за 16 одсто, шансе за фатални срчани удар повећавају се за 17, а изгледи за мождани удар расту за 9 одсто.

Истраживачи наводе да мјерење снаге стиска шаке тачније предвиђа будуће здравље и крвни притисак, па да би то могло да буде нова метода у процјењивању ризика.