latinica  ћирилица
14/05/2015 |  08:53 | Аутор: Независне

Бх. здравство на дну!

БиХ има најлошији, а Холандија најбољи здравствени систем у Европи, стоји у истраживању Европског здравственог потрошачког индекса за прошлу годину, којим је обухваћено 37 земаља.
Фоча - пацијенти заражени трихинелом - Фото: СРНА
Фоча - пацијенти заражени трихинеломФото: СРНА

Параметри по којима је студија спроведена били су задовољство пацијената, законодавство, права болесника, приступ властитим медицинским подацима и слично.

Док се држава у којој живимо са освојених 420 од могућих 1.000 бодова нашла на зачељу табеле, ни већина осталих земаља у нашем региону није се прославила на овој листи.

Тако је, примјера ради, Црна Гора заузела 35. позицију (463 поена), а одмах изнад ње је Србија (473 бода). Хрватска је на 24. мјесту са 640 бодова, а три позиције изнад ње је Словенија (665 поена).

Миодраг Фемић, предсједник Међународне асоцијације доктора медицине за југоистичну Европу, каже да је ова оцјена, када је ријеч о БиХ, очекивана, и да ово није једини извјештај који даје овакве резултате.

"Пацијенти и јесу и нису задовољни. Они имају велика права, која не могу да се испрате финансијски, и онда, нормално да се ствара њихово незадовољство. Са друге стране, задовољство је праћено нашим радом, односно односом према њима", рекао је Фемић.

Упитан да ли би један од главних разлога незадовољства пацијената могло бити то што се дешава да на услугу чекају сатима на ходницима здравствених установа, Фемић наглашава да је то тачно.

"То је посљедица недостатка довољног броја здравствених радника, а ако их има, они трећину времена проводе рјешавајући папирологију", истиче Фемић.

У вези с овим истраживањем коментар смо затражили од Федералног министарства здравства, али одговор нисмо успјели да добијемо.

Са друге стране, из Министарства здравља и социјалне заштите РС устврдили су да се подаци из РС не налазе у овом истраживању. Из тог министарства напомињу да је за прикупљање статистичких података у области здравства на нивоу РС задужен Институт за јавно здравство  РС.

"Подаци који су тражени од РС у највећем броју случајева су и достављени, а што се тиче истраживања Европског здравственог потрошачког индекса за 2014. годину, према подацима Института овај упитник није ни стигао", кажу су из Министарства здравља и социјалне заштите РС, а исто истичу и у Институту за јавно здравство РС.

Из Сектора за здравство Министарства цивилних послова БиХ казали су да нису били укључени у ово истраживање, тако да нису у могућности ни да га коментаришу.

Европски здравствени потрошачки индекс, како наводи, ово истраживање спровео је за потребе Комесаријата за здравство при Европској комисији, а кључни закључак мониторинга је, како истичу, да се повећава јаз између богатијих и сиромашнијих земаља Европе.

Како додају, у већини земаља долази до благог побољшања када је ријеч о здравственим услугама.

Што се ранг-листе тиче, на првој позицији учврстила се Холандија, а слиједе Швајцарска, Норвешка, Финска, те Данска. На зачеље табеле пласирале су се Литванија, Србија, Црна Гора, Румунија, те на крају - БиХ.***