latinica  ћирилица
12/05/2015 |  18:36 | Аутор: РТС

Чаша топле воде помаже организму

Обично пијемо хладну воду, али према ајурведској медицини то није добро. С друге стране, редовно пијење топле воде може нам побољшати варење и ослободити нас метаболичког отпада.

Љекари препоручују да треба попити топлу воду ујутро, с додатком лимуна (богат је антиоксидансима полифенолима) или као чај који смањује активност слободних радикала - каже Стела Метсовас, клинички нутрициониста, а преноси Медикал дејли.

Охлађена вода лишена је многих минерала, због чега је неприкладна за органе за варење, посебно ако се пије током оброка.

Ипак ако желите пити хладну воду, немојте то чинити барем 20 минута прије јела, чак и ако је природна изворска. Топла вода није укусна, али доноси доста тога доброг.

Побољшава варење - Чаша топле воде ујутро помаже чишћењу тијела од токсина. Вода, наиме, помаже разградњи хране и правилном раду органа за варење, а топла вода то чини још боље и брже. Хладна вода током или након оброка може "учврстити" масноће из конзумиране хране те створити масне наслаге у цријевима. Хлађењем вода губи своје минерале, а они су нужни за здравље система органа за варење.

Ублажава болове - Топла вода помаже и код менструалних болова. Топлина умирујуће дјелује на трбушне мишиће, што ублажава грчеве.

Код мршављења - Подиже температуру тијела, што убрзава метаболизам. Тијело тако сагоријева више калорија.

Успорава старење - Топла вода изазива брже чишћење организма од отрова који могу убрзати старење. То опоравља ћелије коже и повећава њену еластичност.