latinica  ћирилица
12/05/2015 |  08:29 | Аутор: СРНА

Кампања у борби против меланома у 35 установа у РС

Кроз конзилијум за малигне туморе коже Универзитетске болнице – Клинички центар Бањалука током 2014. године прошло је 156 пацијената, од чега је код 108 лица откривен меланом коже.
Меланом (илустрација) -
Меланом (илустрација)

Секретар Удружења дерматовенеролога Републике Српске Драгана Старовић наводи за Срну да је “уназад 20 година пораст обољелих од меланома и других карцинома коже у годишњем порасту између три до седам одсто“.

Старовићева истиче да тачан број обољелих и умрлих у Српској и цијелој БиХ, из разних разлога, још није довољно поуздан.

Она наглашава да је стопа смртности, упркос порасту обољелих, у благом опадању, захваљујући раном откривању болести.

Старовићева истиче да раном дијагностификовању болести доприносе хуманитарне акције и кампање љекара свих специјалности који су укључени у борбу против рака коже, а посебно превентивне акције дерматолога и све чешћа упозорења љекара путем медија.

Она напомиње да углавном обољевају мушкарци и жене између 40 и 60 године живота и упозорава да је посљедњих неколико година евидентан пораст обољелих адолесцената и популације између 25 и 35 године живота.

Према њеним ријечима, повећан ризик за настанак рака коже имају лица свијетле пути која су имали честе опекотине од сунца, нарочито у дјетињству, затим особе које се периодично, а нагло излажу сунцу&хеллип;

Ризик од обољења имају и особе са више од 50 младежа, затим лица која имају позитивну породичну анамнезу о раку коже и више од 50 година живота, лица чији је посао везан за боравак на отвореном, те лица која су имала трансплантацију органа.

Старовићева каже да је сваки младеж који мијења боју и величину, има нагли пораст, крвари или има мању “раницу“ на себи – први знак за узбуну и захтјева хитан преглед љекара.

Она напомиње да меланом коже, за разлику од осталих малигних тумора коже, најчеће настаје као потпуно нови тумор који пацијент раније није имао, а не на већ постојећем младежу.

КАМПАЊА НА ТРГУ КРАЈИНЕ

Као важну превентивну акцију, Старовићева наводи и “Евромеланома кампању“ – у посљедњој кампањи у Српској прегледано око 1.200 пацијената и откривено девет меланома и више од 40 осталих карцинома коже.

Организатори кампање су Европска дерматовенеролошка асоцијација, Свјетска здравстевана академија, Европска дерматоонколошка асоцијација, Европска Евромеланома организација, те Удружење за превенцију и борбу против рака коже “Меланома у БиХ“.

Покровитељи су Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске и о Министарство здравља Федерације БиХ.

Придружиће им се и пластични, максилофацијални хирурзи, те Удружење онколошких медицинских сестара и техничара Клинике за онкологију Универзитетске болнице – Клинички центар Бањалука.

“Током кампање прегледи тумора коже су бесплатни и није потребна упутница, а рад љекара је искључиво хуманитаран и без икакве новчане накнаде“, наглашава Старовићева.

Кампања ће бити одржана од 11. до 15. маја у више од 35 здравствених установа у Републици Српској и БиХ, а учествоваће више од 70 дерматолога.

У данима кампање у Бањалуци ће бесплатни прегледи младежа бити обављани на Тргу Крајине у периоду од 10.00 до 18.00 часова, те у дерматолошким ординацијама “Кутанова“, “Др Рољић“ и “Продермис“.

Оганизацију и реализацију јавне промоције кампање подржавају Министарство здравља и социјалне заштите те Министарство породице, омладине и спорта Републике Српске, град Бањалука и градоначелник&хеллип;

Међу онима који омогућавају камању су и бањалучка Туристичка организација, затим компаније “Крајина клас“ и “Круна вода“, те Бадминтон клуб Бањалука и ученици Основне школе “Иво Андрић“, као и многобројни волонтери.