latinica  ћирилица
10/05/2015 |  16:17 | Аутор: novosti.rs

Таблете пијте са флашицом воде

Научници су и званично установили како треба пити лијекове. Капсуле, рецимо, имају мању густину од воде, пливаће у устима, и зато је при гутању веома важан положај главе
Вода и лијекови - Фото: илустрација
Вода и лијековиФото: илустрација

У најновијој студији њемачки стручњаци испитивали су које су најбоље методе за узимање оралних лијекова. Како се наводи у чланку објављеном у часопису "Annals of Family Medicinea" када се узимају таблете најефисаније ће се прогутати уз помоћ воде из пластичне флаше. Са друге стране, да би се попила капсула треба узети мало воде и спустити главу према грудима.

У истраживању стручњака Универзитета у Хајделбергу учествовала је 151 особа. Они су пили по 16 лијекова разних облика. Прво су учесници имали задатак да прогутају пилулу са кашичицом воде. Затим су поновили тест али уз помоћ флашице са водом, а у наредном покушају са сагнутом главом према грудима.

Метода узимања терапије уз помоћ течности из флашице је подразумијевала да се лијек стави на језик, врх боце прислони на усне и да се попије гутљај, али да ваздух не уђе у флашу. У сљедећем покушају је након стављања лијека на језик, учесник требало да узме мало течности, прислони браду на груди, и тако прогута лијек.

Резултати су показали да је гутање таблета уз помоћ флаше за воду било успјешније за 60 одсто у односну на остале методе. Техника спуштања браде на груди је код капсула била за 88 одсто ефикаснија.

Разлог што се различити облици оралних лијекова другачије гутају је њихова густина.

- Капсуле имају мању густину од воде, пливаће у устима, и зато је при гутању веома важан положај главе - објашњава аутор студије Валтер Хаефели. - Са друге стране код таблета које често имају већу густину од воде, треба покушати да се лијек спере из уста приликом гутања.

Иако облик лијека није значајно утицао на резултате истраживања, Хаефели напомиње да је показано да су најгори резулати постигнути са округлим таблетама.

- Готово 10 одсто пацијената који имају проблем са гутањем лекова, наводе то као главни разлог што не узимају прописану терапију - напомиње Хаефели. - Обје методе које смо испробали, биле су веома ефикасне, и то без обзира да ли су учесници имали проблема са гутањем лијекова или не. Ове методе би требало да се препоручују пацијентима ради лакшег узимања терапије.